Počela tradicionalna akcija policije “Mir i dobro“ – pirotehnika se smije koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja

RODITELJI, OPREZ: “Djeci ne poklanjajte ono od čega bi mogli stradati, savjetujte ih da ne eksperimentiraju s petardama”

Objavljeno: 16.12.2021. zagorjeinternational

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine, od 15. prosinca do 9. siječnja, provodi tradicionalnu akciju “Mir i dobro”, s ciljem sprječavanja stradavanja prilikom uporabe pirotehničkih sredstava.
Akcija se provodi već 28 godina da bi se skrenula pozornost javnosti na činjenicu da pirotehnička sredstva nisu igračke i da nestručnim rukovanjem mogu nanijeti ozbiljne ozljede i teške posljedice za cijeli život.
Uvjeti prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava propisani su Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, a pirotehnička sredstva dijele se na kategorije “F1“, “F2“, “F3“, “F4“, “T1“, “T2“, “P1“ i “P2“, s obzirom na njihovu namjenu, rizik same uporabe te razinu buke koju proizvode.

Poseban oprez

Pirotehnička sredstva kategorije “F1“ u koju ulazi bengalske šibice, male petarde, konfete – bombice, žabice, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i slično, mogu se prodavati tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina, a tijekom cijele godine dozvoljena je i uporaba tih sredstava osobama starijima od 14 godina. Iz policije ističu da se ovdje ne radi o “dječjoj pirotehnici“, kako se obično nazivaju navedene pirotehničke naprave, pa potiču na povećani oprez.
U skladu s izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, od 2. siječnja ove godine nije dopuštena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije “F2“ i “F3“ te pirotehničkih sredstava kategorije “F4“, “P1“, “P2“, “T1“ i “T2“ za osobne potrebe.
Petarde i redenike iz kategorije “F2“ i “F3“ nije dopušteno prodavati građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije “F2“ i “F3“ mogu se prodavati starijima od 18 godina, i to samo u periodu od 15. prosinca do 1. siječnja u ovlaštenim prodavaonicama.
Također, njihova je uporaba dozvoljena isključivo starijima od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Navedena sredstva nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana, a kazne za građane kreću od pet do 15 tisuća kuna. Pravne osobe mogu se kazniti s 10 do 30 tisuća kuna.

Evo i preporuka

Preporuke policije glase da se oružje treba držati pod nadzorom i zaključano, a nelegalno oružje, eksplozivna ili pirotehnička sredstva moraju se prijaviti policiji koja će doći po njih i pritom neće podnijeti prekršajnu niti kaznenu prijavu. Ako se koristi pirotehnika, obavezno se moraju pročitati upute za rukovanje kojih se onda valja i pridržavati, a pirotehniku se mora kupovati samo u ovlaštenim prodavaonicama. Pirotehnička sredstva ne smiju se koristiti pod utjecajem alkohola, a koriste se isključivo na otvorenom prostoru. Također, treba poštivati sigurnosne udaljenosti prilikom uporabe i nikako ne pokušavati ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo.
Preporuke za roditelje su da djeci ne poklanjaju ništa od čega bi mogli stradati, a da u ponašanju budu uzor svojoj djeci. Također, roditeljima se ističe da savjetuju svoju djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, da ih ne rastavljaju i ne vade ili pale eksplozivni sadržaj, a isto tako treba ih savjetovati i da ne eksperimentiraju s petardama, da ne izrađuju improvizirane petarde i ne pune cijevi eksplozivnim smjesama.
Uz to, policija podsjeća da je u tijeku ujedno i akcije “Manje oružja, manje tragedija“, u sklopu koje građani mogu predati ilegalno oružje bez sankcija, a mogu predati i zaostala pirotehnička sredstva koja spadaju u kategorije “F2“ i “F3“.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba