'AKTUALAC' ZAGORSKE ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE: Viktor Šimunić pokrenuo inicijativu da se na staru zagorsku postave kamere i signalizirajući prometni znakovi

ZA VEĆU SIGURNOST: “Time bismo možda spasili barem jedan nepotrebno izgubljeni život”

Objavljeno: 16.12.2021. zagorjeinternational

Na petoj sjednici Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije, na kojoj je izglasan proračun za 2022. godinu s projekcijama za 2023. i 2024. godinu, a koji iznosi 282.287.000 kuna, središnja tema aktualnog sata bio je prijedlog nezavisnog vijećnika Viktora Šimunića vezan uz pokretanje inicijative za postavljanje kamera za nadzor brzine te signalizirajućih prometnih znakova na državnu cestu D1, poznatiju kao ‘stara zagorska’. Sve bi to bilo, kazao je Šimunić, s ciljem upozoravanja vozača na odgovornost i prilagođavanje brzine u prometu, a ‘okidač’ za predlaganje ove inicijative su sve učestalije prometne nesreće koje imaju smrtne posljedice, dodao je.
– Moj je prijedlog da se postave kućišta za kamere za nadzor brzine i znakovi za ograničenje brzine na onoliko punktova za koliko struka smatra da je potrebno. Prije svega, nadam se suradnji s MUP-om i prometnom strukom. Takvom inicijativom bismo prevenirali te možda spasili pa makar i jedan nepotrebno izgubljen život. Iskreno vjerujem kako bismo na ovaj način mogli povećati sigurnost na spornoj cesti i nadam se da će ovaj prijedlog biti podržan. Budući da spomenuta cesta prolazi kroz dvije županije, nadam se da bi donositelji odluka u Zagrebačkoj županije htjeli razmotriti prijedlog i mogućnost financiranja dijela projekta – poručio je Šimunić.
Župan Kolar prihvatio je inicijativu vijećnika Šimunića, kazavši da predlaže da sastanak vezan uz tu temu održe u Oroslavju, kojem bi nazočili i zagrebački župan Kožić te načelnici i gradonačelnici s  tog područja te da vjeruje da će zajedničkom inicijativom, uz suradnju Ministarstva unutarnjih poslova, Krapinsko – zagorske županije te Zagrebačke županije, ponuditi rješenje koje bi smanjilo rizik prometnih nesreća na tom području.
Nezavisni vijećnik Romeo Vincelj je pak županu uputio pitanje vezano uz početak radova na sportskoj dvorani u Petrovskom, ističući kako je ta tema dominirala medijskim prostorom u predizbornoj kampanji.
– S jedne strane, HDZ koji se hvalio na sva zvona da će dvoranu iduće godine staviti pod krov, da bi u međuvremenu vladajući na državnoj razini, taj isti HDZ, odbio amandman saborske oporbe kojim su se trebala osigurati sredstva od deset milijuna kuna za izgradnju školske sportske dvorane Petrovsko. S druge strane, župan je također u kampanji najavljivao početak radova na dvorani za listopad, dakle, prije dva mjeseca. S obzirom na to da ti radovi još uvijek nisu krenuli,  građani su s razlogom zabrinuti da gradnja dvorane, koja se spominjala još davne 2009. godine, neće ni krenuti, iako se ona nalazi i u prijedlogu proračunu o kojem ćemo raspravljati. Kao ‘polu’ Petrovčan, dopustit ću si da u ime svih Petrovčanki i Petrovčana postavim pitanje hoće li radovi napokon krenuti, iz čega će se sve skupa financirati i hoće li dvorana biti izgrađena u rokovima u kojima je planirano i obećano Petrovčanima, koji su, nažalost, sada jedini Zagorci koji nemaju sportsku dvoranu na području svoje općine – kazao je Vincelj.


85 posto
Kolar mu odgovorio da su na tu temu održani sastanci s načelnikom Petrovskog Stjepanom Krklecom te Školskim odborom.
– Načelnik je tu tražio jedan ‘time out’ jer se sprema jedan natječaj iz kojeg se dvorana može financirati u iznosu od 85 posto. Mi smo to prihvatili, još ćemo malo pričekati, ali smo u svakom trenutku spremni raspisati natječaj za izvođenje radova. Ako nikako drugačije, dvoranu ćemo financirati sami, u suradnji s Općinom, te očekujemo početak radova u  ožujku ili travnju 2022. godine – pojasnio je Kolar.
Vijećnik Mirko Šivalec (DP) istaknuo je prijedlog da se prema Hrvatskim cestama uputi apel da se na mostu Bračak ponovno uvede dvosmjerno odvijanje prometa, a župan Kolar je na to kazao:
– To je pitanje Hrvatskih cesta, no kao Županija smo pokušali s gradonačelnikom Oroslavja, Zaboka i Donje Stubice pronaći nekakvo rješenje u suradnji s Hrvatskim cestama i s Ministarstvom unutarnjih poslova, međutim, zbog toga što nema treće zaustavne trake, a s obzirom na radove na samoj sanaciji mosta, Ministarstvo unutarnjih poslova jednostavno ne da dozvolu da bi išlo prometovanje tim mostom. Ovdje se ne radi o kapacitetu, da most ne može prihvatiti dvosmjerni promet, već se radi o sigurnosti prometa i lijevog skretanja kad se dolazi iz pravca Bedekovčine prema Hum Lugu – pojasnio je Kolar.


Sigurnosni razlozi
O toj temi govorio je i ravnatelj Županijske uprave za ceste Stjepan Sirovec.
– Hrvatske ceste, kao upravitelj brze ceste D14 Zabok – Bedekovčina – Zlatar Bistrica i predmetnog čvora Bračak – Andraševac, obustavile su prvenstveno zbog sigurnosnih razloga prometovanje istim, iz razloga što je došlo do pojave aktivacije klizišta, odnosno zemljana masa je svojom težinom i pritiskom gurala upornjak novog nadvožnjaka i samim time da ne dođe do eventualnih pomaka upornjaka, to klizište je zatvoreno i započeli su predmetnim radovi. S obzirom na to da je zatvoreno za promet, uspostavljen je prometni elaborat privremene regulacije prometa koji nudi alternativni pravac gdje sudionici u prometu moraju nešto duže voziti kako bi došli do svojih odredišta, no to je sve iz sigurnosnih razloga. U zoni starog mosta Bračak, nije moguće na dovoljno siguran način omogućiti odvijanje dvosmjernog prometa koje je bilo postojeće prije izgradnje brze ceste i samog čvora Bračak, prije nekoliko godina, a upravo iz razloga jer u neposrednom križanju postojeće županijske i nerazvrstane ceste te u blizini željezničko – cestovnog prijelaza više nema onih traka koje su prije bile za lijevo skretanje, ali više nema ni semafora koji je koordinirao prometne tokove sa željezničko – cestovnim prijelazom i samim branicima – rekao je Sirovec.


Na aktualnom satu svoja su pitanja prema županu uputili još i Reformist Davor Kljak, kojeg je zanimala informacija o željezničkoj pruzi od Čakovca do Zagreba, zatim Ernest Svažić (HDZ), koji je uputio pitanje o prometnici prema Krapinskim Toplicama iz smjera Zaboka, Ljubica Jembrih (HDZ), koja je postavila pitanje vezano uz Osnovnu školu Franje Horvata Kiša, za koju kaže da postoji potreba uređenja dodatnih učionica te izgradnja blagovaonice, Zoran Gregurović (HDZ) postavio je pitanje koliko Županija iz vlastitih sredstava, iz izvornog proračuna, daje za rad zdravstvenih ustanova, a HDZ-ovci Miljenko Šoštarić i Laura Cajhen također su se osvrnuli na problem ‘stare zagorske’. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba