CRNA STATISTIKA ZA STUDENI: U odnosu na prošlogodišnji 11. mjesec, broj prometnih nesreća porastao je za 39,5 posto

Na zagorskim cestama prošlog mjeseca poginula jedna osoba, šest ih je teško, a 22 su lakše ozlijeđene

Objavljeno: 09.12.2021. zagorjeinternational

Na području Policijske uprave krapinsko – zagorske, u studenome je zabilježen porast broja prometnih nesreća za 39,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Policijski službenici obavili su očevid kod 60 prometnih nesreća, od toga jedna nesreća s poginulom osobom, 20 nesreća s ozlijeđenim osobama, pri čemu je šest osoba zadobilo teške, a 22 osobe lakše tjelesne ozljede, dok je u 39 prometnih nesreća nastala materijalna šteta.

– Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama, u odnosu na prošlogodišnji studeni, broj poginulih osoba je isti, teže ozlijeđenih osoba više je za sto posto, dok je lakše ozlijeđenih osoba više za 144,4 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama stradalo 29 osoba, što je za 123,1 posto više. Najviše stradalih životne je dobi od 20 do 40 godina (12 sudionika), a te je dobi i najviše sudionika prometnih nesreća (53), što čini 38,4 posto od ukupnog broja sudionika prometnih nesreća – rekli su iz PU krapinsko – zagorske.

17 nesreća

Najčešći uzrok prometnih nesreća je nepropisno kretanje vozila po kolniku (17 nesreća), dok je prema vrstama prometnih nesreća, najviše, njih 19, bilo međusobnih sudara vozila iz suprotnih smjerova.

– Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je subota s 14 obavljenih očevida, a najsigurnija bila je srijeda s tek dva obavljena očevida. Što se tiče kritičnog vremena u toku dana, to je razdoblje između 6 i 7 sati (šest nesreća), dok je najsigurnije razdoblje bilo je između 3 i 5 sati, kada nije obavljen niti jedan očevid prometne nesreće – otkrili su iz PU krapinsko-zagorske.

U prometnim nesrećama ukupno je sudjelovalo 138 sudionika, od čega je bilo 96 vozača, 41 putnik i jedan pješak, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 19 vozača, odnosno 19,8 posto vozača.

Prekoračenje brzine

– U studenome smo evidentirali i 1351 prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše prekršaja odnosilo se na brzinu, njih 626 prekršaja, a zatim slijede prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji (109), i prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (88). Utvrđeno je i 68 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, 28 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 16 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, sedam prekršaja odbijanja alkotestiranja, šest prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, pet prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, te tri prekršaja nekorištenja zaštitne kacige – pojasnili su iz PU krapinsko-zagorske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba