Ministar Beroš u saboru pričao o mogućem petom valu i 'lockdownu'

BEROŠ: Zadnjih dana ohrabrujuć je pad broja zaraženih, što nije slučajnost, nego je i posljedica naših odluka

Objavljeno: 09.12.2021. zagorjeinternational

U saboru se danas raspravljalo o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti u kojima se propisuju kazne za odgovorne osobe koje neće osigurati provedbu sigurnosne mjere, a do istih je došlo kada su u Sinju i u Uredu predsjednika najavili da neće uvoditi obvezu COVID-potvrda, piše Index.hr.

Ove je izmjene pred zastupnicima predstavio ministar zdravstva Vili Beroš pri čemu je ujedno i iznio podatke o oboljelima i preminulima od početka pandemije koronavirusa.

– Zadnjih dana ohrabrujuć je pad broja zaraženih, što nije slučajnost, nego je i posljedica naših odluka – rekao je ministar, ali i odmah spomenuo strože mjere.

– Mnoge države uvele su znatno restriktivnije mjere od onih u Hrvatskoj, ograničavajući prelazak granice i uvodeći “2G“. Nepridržavanje jednih od najliberalnijih mjera u Europi može nas vrlo lako odvesti u novi, peti val epidemije i u potencijalnu situaciju lockdowna, koji više ne želimo ponoviti. Tim naglim rezom zasigurno bismo spriječili širenje virusa, ali ujedno bismo ugrozili ekonomsku opstojnost. Uistinu ne vidimo razlog da se ovim izbalansiranim mjerama protivimo – naglasio je Beroš.

Izmjenama se propisuje prekršajna odgovornost odgovorne osobe u slučaju da ne osigura provedbu sigurnosne mjere, a novčani iznos za prekršitelja propisan je  u skladu s važnosti provedbe mjere s ciljem suzbijanja širenja zaraznih bolesti.

Zakonski prijedlog predlaže da nova sigurnosna mjera podrazumijeva predočenje dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju koronavirusa zbog ulaska u određene prostore, a u skladu s tim, odgovornim se osobama u javnopravnim tijelima propisuje da osiguraju i provedbu iste na način da odrede jednu ili više osoba koje će brinuti o tome. 

Sanitarni inspektori Državnog inspektorata nadležni su za kontrolu provedbi mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti i imaju ovlasti narediti provedbu posebne mjere obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju, radi ulaska u određene prostore, ali isto tako mogu i udaljiti osobu koja je u prostor ušla bez tražene dokumentacije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba