Sve je spremno za novu sezonu rada zagorske zimske službe, koja počinje u ponedjeljak

‘NEMA ZIME’: “Osigurali smo 27 vozila, 2500 tona soli i 5000 metara kubičnih sipine“

Objavljeno: 12.11.2021. zagorjeinternational

Ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec u Podgori Krapinskoj je predstavio izvedbeni plan rada zimske službe u sezoni 2021./2022., kojeg su pripremili zajedno s izvođačem radova, Županijskim cestama Zagrebačke županije.

– Plan sadrži sve pripremne radnje, aktivnosti i mjere koje se provode na održavanju županijskih i lokalnih cesta u ovom zimskom razdoblju, kako bi prohodnost i protočnost prometa bila što veća, a samim time kako bi se osigurala što veća sigurnost za sve sudionike u prometnom procesu. Obuhvaćamo razdoblje od 15. studenoga do 30. ožujka 2022. godine, dakle sveukupno 137 kalendarskih dana zimske službe, tijekom kojih će ova uprava na području županije u zimskom periodu ukupno održavati nešto više od 668 kilometara županijskih i lokalnih cesta koje su samim izvedbenim planom smještene po kategorijama prednostima, pa su tako ovisno o važnosti kategorije ceste, smještene u prvu ili drugu razinu prednosti. Kako bismo ih mogli održavati na što kvalitetniji, bolji i sigurniji način, za predstojeće razdoblje osigurano je ukupno 27 voznih jedinica, što kamiona, što specijalnih vozila, UNIMOG-a, utovarivača soli i slično – pojasnio je Sirovec, pa nastavio o raspoređivanju mehanizacije na pet pripravnih mjesta.

– Teritorijalno je raspoređeno tako da bismo mogli što lakše i brže pokriti samo područje županije. Ta mjesta pripravnosti nalaze se na području grada Zaboka, Pregrade i Donje Stubice, općine Zlatar Bistrica te u Podgori Krapinskoj. Dakle, osim same mehanizacije, ljudskih kapaciteta koji su na raspolaganju u tim mjestima pripravnosti, za narednu zimsku sezonu, planirana je i potrošnja 2500 tona soli i 5000 metara kubičnih sipine. Naravno, sama potrošnja značajno ovisi o vremenskim prilikama koje će nam biti ove godine teško predvidjeti, pa samim time i financijska sredstva koja se planiraju, no temeljem prošlogodišnjih i prijašnjih sezona zimske službe, i ova je godina planirana na razini od 5,5 milijuna kuna sredstava koja su predviđena za rad zimske službe. Županijska uprava za ceste zajedno s ugovornim izvođačem radova kontinuirano će u ovom razdoblju pratiti vremenske prilike, stanje kolnika na cestama i samim time poduzimati potrebne radnje u okviru zimske službe kako bi prometovanje bilo što sigurnije, ali ovim putem apeliram i na onu drugu stranu, dakle, na sve nas sudionike u prometu da odradimo takozvane pripremne radnje, odnosno, da koristimo zimsku opremu koja je obavezna u ovom periodu na našim osobnim i teretnim vozilima te da prilagodimo vožnju uvjetima na cesti i vremenskim prilikama – poručio je Sirovec, koji je odgovorio i na novinarsko pitanje o radovima koje izvodi ŽUC KZŽ.

Završetak radova

– U narednih nekoliko dana, sve radove sigurno ćemo završiti, tako da ulazimo u period strogog zimskog održavanja cesta. Međutim, ima radova na županijskim i lokalnim cestama poput aglomeracije koja se trenutno provodi na cijelom području županije, a koje obavljaju druge ustanove ili tvrtke. U tom slučaju, kako je navedeno i u njihovim suglasnostima kada su započinjali radovi tijekom ove godine, ukoliko nastupe zimski uvjeti, a što podrazumijeva da će se ceste tada soliti ili čistiti ralicama, oni će tu morati konzervirati gradilišta i pripremiti ih da se može normalno odvijati promet i čistiti ceste. Po prestanku zimskih uvjeta, oni mogu dalje nastaviti sa samim radovima – kazao je Sirovec.

Ispred Hrvatskih cesta obratio se Božidar Šnajder, otkrivši da Hrvatske ceste upravljaju s 315 kilometara državnih cesta na području KZŽ.

– Ugovorni izvođač radova su nam tvrtke Županijske ceste Zagrebačke županije, koje su zadužene za područje Zaboka, Podgore Krapinske, Donje Stubice i Pregrade te PZC Varaždin, koji je zadužen za područje Zlatar Bistrice. Hrvatske ceste su predvidjele 3000 tona soli za ovu godinu, što je u rangu zadnjih 10 godina najveće potrošnje koja je bila u zimi 2017./2018. godine. Dakle, nadamo se da nam neće biti potrebno više, no ukoliko će biti potrebno, imamo dobavljače i spremni smo to nadopuniti – rekao je Šnajder, pa otkrio da je u svrhu obavještavanja uspostavljen informatički sustav OSP te je pojasnio kako funkcionira.

– Radi se o obavješćivanju o stanju i prohodnosti cesta u kojem imamo dežurne djelatnike, od 0 do 24 sata svakog dana. Svakodnevno nose podatke i iste prosljeđuju u Hrvatski autoklub, u Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske te Ministarstvo unutarnjih poslova, tako da su svi informirani o stanju i prohodnosti cesta – kazao je Šnajder.

Miroslav Majsec ispred EGIS Road Operation Croatia govorio je o održavanju Autoceste Zagreb- Macelj, koja se proteže od čvora Jankomir do graničnog prijelaza Macelj, pri tome otkrivši da je održavaju iz dvije baze, od kojih je jedna smještena u Krapini, a druga u Mokricama kod Zaboka te se onda iz tih baza izlazi na četiri poddionice.

– Radovi se koordiniraju iz baze u Krapini, odnosno, iz Kontrole prometa koja koordinira uz pomoć sustava meteoroloških postaja te sustava videonadzora i ostalih sustava. Također, u slučaju nekih većih problema, koordinira se sa svim hitnim službama. U obje baze, od 0 do 24 sata  imamo ophodare koji direktno koordiniraju radovima na cesti prilikom posipanja cesta te uklanjanja snijega. Što se tiče posipala, odnosno nabave soli, ove godine imamo ugovor s dvije tvrtke. Sol se uvijek nabavi u količini 20 posto većoj od maksimalne potrošnje koja je bila zasad u sezoni 2012./2013. Na početku ove zimske službe, naši su kapaciteti puni. Drugim riječima, spremni smo što se tiče zimske službe. Osigurana sredstva za ovu godinu su u iznosu od 6,5 milijuna kuna, što ne znači da u slučaju da ta sredstva neće biti dostatna, da će zimsko održavanje prestati, jer neće, osigurat će se dodatna sredstva. Napravit će se sve da se promet Autocestom Zagreb-Macelj odvija sigurno – poručio je Majsec.

Izvođač radova zimske službe Županijske ceste Zagrebačke županije Josip Kralj pojasnio je koje su sve mjere poduzeli prije samog početka zimske službe.

– Proveli smo neke pripremne radove koji se odnose na nabavu materijala, testiranje opreme – posipača, postavljanje znakova signalnog kolja i drugo. Za samu zimsku službu trenutno na zalihama imamo oko 2400 tona soli i 1400 kubičnih metara kamenog agregata za posipavanje. Što se tiče kapaciteta, s obzirom na to da održavamo preko 2500 kilometara prometnica Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije te dio prometnica u Sisačko – moslavačkoj županiji, za to moramo imati angažirane i podizvoditelje, kojih ima oko 50 posto, dakle 50 posto naših i 50 posto vanjskih izvođača. S njima su potpisani godišnji ugovori i smatram da smo spremni za početak zimske službe – poručio je Kralj.

365 dana

Župan Željko Kolar kazao je kako je siguran da su i gradonačelnici i načelnici zagorskih jedinica lokalne samouprave za svoje lokalne, nerazvrstane ceste također napravili plan te da su spremni za zimsku službu.

– Sigurnost naših ljudi koji putuju na posao uvijek je na prvom mjestu i time smo se zapravo i vodili radeći planove. Zima je nepredvidiva, može nam se dogoditi zima s velikim količinama snijega, što posljednje tri godine nismo imali, ali su bile vrlo niske temperature, što znači da smo morali posipavati ceste, a to znači da zapravo nismo imali nekakvu uštedu u ukupnoj svoti novca koje smo potrošili za zimsku službu. Naravno da je sigurnost uvijek na prvom mjestu, ali i kvalitetno i odgovorno upravljanje resursima. Ljudima koji rade 365 dana u godini, to je samo jedan od poslova koje rade čitavu godinu i zahvaljujem im na kvalitetno obavljenom poslu jer naše su ceste vrlo dobro održavane, ulaganja su u razini objektivnih mogućnosti i usudio bih se reći i malo iznad toga, a imam informacije da će ponovno biti jedan investicijski ciklus, ali njega ćemo posebno predstaviti nakon Skupštine u prosincu, koja mora donijeti određene odluke, pa ćemo onda malo više o detaljima. U svakom slučaju, glavna poruka svim našim žiteljima Krapinsko-zagorske županije, jest da smo spremni za zimsku službu – poručio je Kolar.

Press konferenciji su nazočili i  predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Uprave za cestovni promet, infrastrukturu i inspekciju, pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Policijske uprave krapinsko – zagorske, Grada Krapine te Civilne zaštite. (vc, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba