Dio optužnice otišao je u zastaru, a za drugi dio potvrđena je oslobađajuća presuda

Vrhovni sud oslobodio Ivu Sanadera za aferu HEP – Dioki

Objavljeno: 12.11.2021. zagorjeinternational

Vrhovni sud djelomično je preinačio, a djelomično potvrdio oslobađajuću presudu Županijskog suda u Zagrebu za slučaj koji je teretio bivšeg šefa HDZ-a Ivu Sanadera u slučaju HEP – Dioki, zajedno s Ivanom Mravkom i Robertom Ježićem, piše 24 sata. Dio je, naime, otišao u zastaru, a za drugi dio optužnice potvrđena je oslobađajuća presuda za Sanadera.

– Vrhovni sud Republike Hrvatske je u povodu žalbe državnog odvjetnika, a po službenoj dužnosti, preinačio oslobađajuću presudu Županijskog suda u Zagrebu i odbio optužbu za jedno kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti protiv dvojice optuženika, a potvrdio prvostupanjsku oslobađajuću odluku za drugo kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti protiv iste dvojice optuženika. Prvostupanjskom presudom su dvojica optuženika oslobođeni optužbe da bi počinili svaki dva kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti – stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

Podsjetimo, Tužiteljstvo je od 2012. godine teretilo Sanadera da je kao premijer, nekadašnjeg predsjednika Uprave HEP-a Ivana Mravka poticao da tvrtki Dioki Roberta Ježića isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene, čime je državni proračun oštećen za 19 milijuna kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba