NOVA MJERA STOŽERA: Od utorka obavezno testiranje ili COVID potvrda za javne i državne službenike, ali i za njihove stranke

“Preporučujemo i privatnicima da uvedu testiranje svojih zaposlenika i osoba koje ulaze u njihov prostor”

Objavljeno: 12.11.2021. zagorjeinternational

Kako je na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite rekao ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, ovog tjedna u RH je 36 posto više novooboljelih.

Od hospitaliziranih u posljednja 24 sata, njih 73 posto nije cijepljeno. 

– Imamo 53 preminulih, od kojih 39 nije cijepljeno ni jednom dozom. Važno je reći da je u zadnjih sedam dana, imali smo među devet najmlađih preminulih, u dobi od 25 do 49 godina. Nitko od njih nije bio cijepljen – rekao je Capak. 

Od 6449 novozaraženih, 4580 nije bilo cijepljeno.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da je Stožer donio mjeru obaveznog testiranja za sve službenike javne i državne ustanove, koja će na snagu stupiti 16. studenoga, kako bi u ponedjeljak svi na koje se odnosi odluka, mogli obaviti testiranja. 

– Prilikom dolaska na radno mjesto, ako njihov poslodavac to organizira, testirat će se najmanje dva puta tjedno. Svaki poslodavac će to urediti za sebe. Svi oni na koje se odnosi odluka, mogu se testirati na testnim mjestima u Hrvatskoj, a njihov popis bit će na stranicama. Još jednom želim posebno naglasiti da se ovom odlukom uvodi sigurnosna mjera obaveznog testiranja isključivo epidemioloških razloga, a EU digitalna potvrda je dokaz da je osoba testirana, negativna, da je preboljela ili cijepljena. Odluka se odnosi i na sve stranke. Oni koji odbiju testiranje ili odbiju predočiti COVID potvrdu, ne mogu boraviti u prostorijama. Odluka se primjenjuje i na vojne snage, kao i na zračne luke na području Republike Hrvatske. Odluka se ne odnosi na studente, učenike, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u školu u vrtić, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, na osobe koje u područje HZZO dolaze podići svoju COVID potvrdu, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice na osobe koje imaju kontraindikaciju na cjepivo – poručio je ministar Božinović, pa dodao da je dana preporuka i poslodavcima na čije se zaposlenike odluka ne odnosi da i sami uvedu mjeru testiranja svojih zaposlenika i osoba koje dolaze u njihov prostor.

– Iako će to utjecati na njihov trošak, zdravlje nema smjenu – rekao je Božinović. 

Stožer je također produžio odluke koje se odnose na rad trgovina, javni prijevoz, odluku o maskama te odluku o prelasku granice. 

U slučaju da se cijepe i trećom dozom, građani moraju ponovno izvaditi COVID potvrdu i ona im onda vrijedi 365 dana.

Što se tiče krivotvorenje COVID potvrda, iz Stožera kažu kako “pravo” krivotvorenje nije moguće jer je QR kod digitalno potpisan. 

– Vi je ne možete krivotvoriti da ona na učitavanju bude ispravna. Pokušavaju se koristiti tuđe potvrde i krivotvoriti druge potvrde, tako da se digitalnim alatima mijenja ime, prezime i slično pa se lažira sam papir. Kontrola COVID potvrde bez uvida u osobni dokument nema smisla. Vi na taj način ne možete potvrditi da taj podatak stvarno odgovara osobi ispred vas. Treba se držati pravila, ona je važeća isključivo uz osobni dokument. Krivotvorenje je kazneno djelo – poručili su. 

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su brojevi iznimno visoki, ali da se ipak bilježi pad u odnosu na prošli tjedan. 

– To i jest razlog zašto smo uveli nove mjere. Ova mjera obaveznog testiranja koja je zaživjela u zdravstvenom sektoru, je zaživjela i u javnom sektoru. Smanjujemo mogućnost virusa da se širi, da mutira. Umanjujemo njegov kapacitet kapacitet za daljnje širenje. Tome svjedoče i dosadašnja iskustva – rekao je. 

Dodao je kako će Hrvatska nabaviti i lijekove. 

– Ministarstvo zdravstva razgovara s farmaceutskim tvrtkama o nabavi lijekova za hrvatske građane – rekao je Beroš. 

Što se tiče suđenja, prema ovoj mjeri, oni koji idu pred pravosudna tijela, ne moraju imati COVID potvrde, a što se tiče dolaska roditelja u škole, postoje posebne preporuke u kojoj te obaveze za sada nema, ali je Capak potvrdio da će se one mijenjati i propisat će se obaveza testiranja za roditelje koji dolaze na informacije i roditeljske sastanke. 

Iz Stožera ponavljaju da je cijepljenje najbolji način za izlazak iz ove situacije.

– I cijepljena osoba se može sama zaraziti ili prenijeti zarazu, ali sigurno neće opteretiti zdravstveni sustav. Zdravstveni djelatnici će se boriti protiv ove ugroze sve dok budu mogli, a mi smo tu kao zajednica da im olakšamo da se oni fizički stignu brinuti za sve oboljele – poručio je ministar Božinović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba