“KNJIŽEVNIM STAZAMA HRVATSKOG ZAGORJA“: Povodom Mjeseca hrvatske knjige, u galeriji Muzeja grada Pregrade predstavljena nova knjiga Božidara Brezinščaka Bagole

“Tu prelijepu pokrajinu u kojoj živimo u svojim je djelima opisivalo preko 90 pjesnika i književnika – svi su obrađeni u ovoj knjizi”

Objavljeno: 25.10.2021. zagorjeinternational

Povodom Mjeseca hrvatske knjige, Gradska knjižnica Pregrada, prošle je srijede, u galeriji Muzeja grada Pregrade, organizirala predstavljanje nove knjige hrvatskog i slovenskog književnika, rodom iz Huma na Sutli, Božidara Brezinščaka Bagole –  “Književnim stazama Hrvatskog zagorja“.
Radi se o svojevrsnoj knjizi-vodiču koja povezuje sela i gradove u kojima su rođeni ili su živjeli i jedno vrijeme djelovali hrvatski književnici. Izašla je u rujnu ove godine, uz financijsku pomoć Krapinsko-zagorske županije, a izdavač je Hrvatsko zagorsko književno društvo.


90 pjesnika


– Ideja za knjigu rodila se prilikom pisanja Enciklopedije Hrvatskog zagorja u kojoj je ovo naše područje stručno obrađeno. Tu prelijepu pokrajinu u kojoj živimo u svojim je djelima opisivalo preko 90 pjesnika i književnika te su svi oni obrađeni u ovoj knjizi. U Pregradi smo se s posebnim poštovanjem prisjetili Vladimira Nikolića, pjesnika i pripovjedača, Janka Leskovara, pripovjedača i najistaknutijeg predstavnika hrvatske moderne, pripovjedača Augusta Cesarca, pjesnika i pripovjedača Pere Pjera Barića, Mimice Kantoci Kaučić, tihe patnje Miroslava Krleže te Andrije Palmovića, pjesnika i župnika na Vinagori – pojasnio je Bagola.
Ravnateljica Gradske knjižnice Pregrada Draženka Gretić rekla je da knjiga ima značaj u očuvanju kulturne baštine te istaknula zalaganja Grada Pregrade koje je vidljivo kroz otkup kuće Janka Leskovara u Valentinovu, koja je zaštićeno nepokretno kulturno dobro.

Leskovarova kuća


Naime, Grad Pregrada i Krapinsko – zagorska županija, s ciljem njezine temeljite obnove i uređenja, otkupili su kuću početkom 2019. godine, a ove je godine Ministarstvo kulture i medija donijelo Odluku o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije, Gradu Pregradi u visini od 2.147.000 kuna za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite kuće.
Predstavljanju je nazočio i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, koji je čestitao književniku na izdavanju još jedne vrijedne knjige, a u popratnom dijelu programa ulomke iz knjige čitao je Pregračanin Tomica Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba