NAJSKUPLJI DIO AGLOMERACIJE ZABOK - ZLATAR: Investicija u kolektorsku mrežu u Oroslavju iznosi 60 milijuna, a vrijednost postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda je 100 milijuna kuna + PDV

“Uz sam uređaj, izgradit će se i postrojenje za solarno sušenje mulja, kako bismo velikim dijelom riješili i taj problem koji trenutno najviše opterećuje državu”

Objavljeno: 25.10.2021. zagorjeinternational

U Oroslavju je održan prvi službeni posjet gradilištu na kojem se izvodi jedan dio radova u sklopu projekta “Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar“.

Ovaj projekt uključuje gradove Zabok, Oroslavje, Donju Stubicu i Zlatar, a obuhvaća i općine Veliko Trgovišće, Bedekovčinu, Sveti Križ Začretje, Mače, Stubičke Toplice, Gornju Stubicu, Mariju Bistricu, Zlatar Bistricu, Konjščinu i Lobor, a njegova ukupna vrijednost iznosi 598.099.185 kuna, od čega je iz europskih fondova pristiglo 321.355.962 kuna.  

Dvije faze

– Investicija u kolektorsku mrežu u gradu Oroslavju iznosi 59.931.419 kuna plus iznos PDV-a, dok je ugovorena vrijednost postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda Oroslavje 100.577.358 kuna plus PDV, a obuhvaća izgradnju 29.919 metara gravitacijskih cjevovoda, 571 metara tlačnih cjevovoda, 11 komada crpnih stanica, te šest komada preljevnih građevina. Podijeljen je u dvije faze, pri čemu prva faza obuhvaća 23.829 metara gravitacijskih cjevovoda, 265 metara tlačnih cjevovoda, sedam komada crpnih stanica i šest komada preljeva – rekao je voditelj projekta Diego Chiersi i dodao kao će se u drugoj fazi onda izgraditi preostala 6096 metara gravitacijskih cjevovoda, 306 metara tlačnih, te četiri komada crpnih stanica.

Chiersi je istaknuo značaj projekta poboljšanja vodokomunalne infrastrukture, ne samo za unaprjeđenje komunalnog sustava i komunalne usluge, nego i za očuvanje prirodnog bogatstva tog područja.   

– Vezano uz pozitivne učinke, izgradnja novog sustava javne odvodnje i dvaju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda doprinijet će poboljšanju komunalnog standarda, znatnom smanjivanju opasnosti od onečišćenja podzemnih voda, poboljšanju zdravlja, zdravstvenih i ekološkim uvjetima na predmetnom području, očuvanju kvalitete vode rijeke Krapine i drugih vodotoka na njezinom slivnom području. Također, izgradnjom dvaju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, pročistit će se sve prikupljene otpadne vode javnog sustava odvodnje i prikupljene otpadne vode iz septičkih jama s cjelokupne aglomeracije Zabok – Zlatar – istaknuo je Chiersi te dodao kako će ovim projektom na sustav javne odvodnje biti priključeno oko 10.000 kućanstava.

Problem mulja

– Izgradnjom sustava predviđeno je povećanje stupnja priključenosti stanovništva u aglomeraciji Zabok s 50 na 88 posto, u Zlataru s 33 na 79 posto, a što se tiče industrije, to će biti 100 posto – rekao je Chiersi.

Najveće će investicije biti na području grada Oroslavja.

– Već godinu dana izvode se radovi u gradu Oroslavju na drugoj fazi, od šest kilometara koliko je bilo predviđeno, tu smo negdje preko polovice i svi radovi na fazi II trebali bi završiti 2022. godine, a ostatak radova na fazi i 2023. godine. Investicije na području grada Oroslavja iznosit će preko 160 milijuna kuna, 60 milijuna kuna će biti na kolektorskoj mreži, a sto milijuna kuna na uređaju. Uz sam uređaj izgradit će se i postrojenje za solarno sušenje mulja kako bismo riješili i velikim dijelom problem koji trenutno najviše opterećuje državu, a to je mulj koji se dobiva iz pročišćivača. Mi ćemo ga obraditi i nakon toga će se morati zbrinuti. To će biti jedna velika tvornica za obradu vode. U tijeku je ishođenje lokacijske dozvole, pri kraju su glavni projekti. Očekujemo da ćemo tijekom zime imati građevinsku dozvolu i tijekom proljeća započet će radovi – rekao je Mario Mihovilić, direktor Zagorskog vodovoda.

Projekt predstavlja vrlo koncentrirano ulaganje koje će bitno promijeniti grad Oroslavje upravo kroz stvaranje ovakve infrastrukture.

– Oroslavje već i sad ima dobro izgrađenu mrežu odvodnje, a s ovim projektom će se obuhvatiti sve ono što se još moglo i trebalo. Ostat će još samo neka rubna naselja i naselja gdje financijski nije bilo isplativo vući tako daleko kolektorsku mrežu, ali tijekom godina će se postepeno i ti dijelovi riješiti. Neki možda individualno, a neki će se vjerojatno u drugoj etapi priključiti na aglomeraciju Zabok. Mi, zajedno sa Županijskom upravom za ceste, ali i s izvođačem radova planiramo početak radova i na fazi jedan što će se dogoditi u Andraševcu kod željezničke stanice, i tu ćemo zajedno s Županijskom upravom za ceste graditi objekt. To nam je ujedno i glavni kolektor koji će veći dio odvodnje Oroslavja odvoditi prema glavnom kolektoru koji će dolaziti iz smjera Bedekovčine. To će biti centralni pročistač. Također, sav mulj na malim pročistačima iz cijelog Zagorja, od Klanjca, Kumrovca, Desinića, Krapinskih Toplica, pa do uređaja u Zlatar Bistrici, ćemo dovoziti na sušenje u Oroslavje i tu ćemo ga završno preraditi – dodao je Mihovilić.

Veliki benefit

Uz voditelja projekta i direktora Zagorskog vodovoda, značaj ovog projekta za sam Grad, ali i šire, istaknuo je i gradonačelnik Viktor Šimunić.

– Moram reći da mi je stvarno drago da je Grad Oroslavje uključen u jedan ovakav projekt u kojem ćemo svi skupa imati velike koristi i vjerujem da ćemo postati još poželjnija destinacija za doseliti, iako smo to već i sad. S druge strane pozdravljam da će nam se obnoviti infrastruktura jer i sami znate da nakon što se raskopa cesta, treba napraviti novi sloj asfalta, tako da vjerujem da nam ovo donosi samo velike benefite za grad – zaključio je Šimunić.

Inače, projekt se sufinancira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. europskog fonda za regionalni razvoj. Završetak projekta očekuje se u lipnju 2023. godine. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba