U snažnoj konkurenciji, grad Krapina je po treći puta bio jedan od finalista za titulu najboljeg velikog hrvatskog grada za gospodarstvo

GRADONAČELNIK GREGUROVIĆ: Ovo govori da smo na dobrom putu i nadam se da ćemo u vremenu koje je pred nama, osvojiti i prvu nagradu

Objavljeno: 24.10.2021. zagorjeinternational

U jakoj konkurenciji, grad Krapina je ove godine, po treći puta bio jedan od finalista za titulu najboljeg velikog grada za gospodarstvo. Riječ je o jednoj od najprestižnijih kategorija nagrade “Najbolji grad”, koju su već četvrtu godinu zaredom dodijelili Jutarnji list, portal Gradonačelnik.hr i agencija Ipsos, prošlog četvrtka u Novom Vinodolskom.

Krapina je, zahvaljujući jednoj od pet najvećih bruto plaća u velikim sredinama, od čak 864 tisuće kune, pokrivenosti javnih rashoda prihodima od 102,4 posto te omjeru nezaposlenih unutar ukupnog stanovništva od 22 nezaposlena na 1000 stanovnika, konkurirala za ovaj prestižan naslov.

Zahvaljujući kontinuiranom ulaganju u razvoj grada, Krapina se može pohvaliti zavidnim brojem poduzetnika, a jedna od mjera kojima potiče njihovo poslovanje, je oslobađanje od plaćanja komunalnih naknada prve dvije godine poslovanja u novosagrađenim poslovnim prostorima. Uz to, jedinična cijena za obračun komunalne naknade je među najnižima u Hrvatskoj. U sjedištu Krapinsko – zagorske županije nema prireza, a stopa siromaštva od 13 posto je među pet najnižih među velikim gradovima.

Poduzetnici za izgradnju građevine mogu biti oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa do 80 posto, a kao i kod komunalne naknade, komunalni doprinos je među najnižima u Hrvatskoj.

Trenutno je u tijeku izgradnja spojne ceste Zabok – Krapina, koja će omogućiti dodatno otvaranje gospodarske zone. Kako bi ublažio posljedice izazvane pandemijom koronavirusa, Grad je poduzetnike čiji je rad u vrijeme pandemije bio obustavljen, oslobodio plaćanja komunalne naknade, ukinut je porez na potrošnju i smanjen porez na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa na jednu kunu po četvornom metru paušalno godišnje. Uz to, već prije je ukinut porez na kuće za odmor, dok prirez nije nikad ni uveden.

Gradonačelnik Zoran Gregurović istaknuo je zadovoljstvo zbog ove prestižne nominacije i ulaska u finale, naglasivši kako se ova nagrada ne dodjeljuje temeljem percepcije javnosti, već zbog egzaktnih podataka na temelju kojih se uistinu vidi da je Krapina u samom hrvatskom vrhu.

– Drago mi je što egzaktni pokazatelji govore o tome da smo među najboljim gradovima za gospodarstvo. Sigurno je da ima i problema, ali ovi podaci govore da smo na dobrom putu i nadam se da ćemo u vremenu koje je pred nama, osvojiti i prvu nagradu – naglasio je Gregurović i zaključio kako je ovo veliko priznanje, ali i poticaj za daljnja ulaganja i razvoj.

U završnicu su, uz Krapinu, ušli lanjski pobjednik Samobor, prvi dobitnik ovog priznanja Pula, Varaždin koji je trijumfirao 2018. godine te Koprivnica.

Gradonačelnik Gregurović zadovoljan je i što je u finale kategorije za najbolji EU projekt ušao  projekt s područja grada Krapine, Poduzetnički inkubator Krapinsko – zagorske županije. – Nositelj projekta je Krapinsko – zagorska županija, no taj je objekt sagrađen na području grada i za njega je Grad Krapina darovao zemljište za izgradnju, što također dokazuje našu usmjerenost prema razvoju gospodarstvu – zaključio je gradonačelnik Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba