U LOBORU ODRŽANI 15. DANI FRANJE HORVATA KIŠA: Proglašeni najbolji hrvatski književni putopisi

Tri ravnopravne nagrade Radovanu Brlečiću, Zlati Bujan Kovačević i Tomislavu Marijanu Bilosniću

Objavljeno: 11.10.2021. zagorjeinternational

U subotu su u Loboru, u organizaciji Kajkavskog spravišća – društva za širenje i unapređivanje znanosti i umjetnosti iz Zagreba te Udruge za kulturno stvaralaštvo i Općine Lobor, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Krapinsko-zagorske županije te Fonda za kulturu Društva hrvatskih književnika i Općine Lobor, održani 15. Dani Franje Horvata Kiša, piše Radio Stubica.

Na manifestaciji koja se održava u spomen na loborskog književnika i putopisca, dodijeljene su nagrade za najbolji hrvatski književni putopis, pa su tako, tri ravnopravne novčane nagrade stručnog ocjenjivačkog povjerenstva dodijeljene Radovanu Brlečiću za putopis “S Mortara gledam na Kornate“, Zlati Bujan Kovačević za putopis “Zora iz Prizrena“ i Tomislavu Marijanu Bilosniću za putopis “U Hemingwayevu Floriditu – hodočašće stare američke babe (Put i Havanu)“.

Tomislav Ribič dobio je nagradu organizatora i domaćina Udruge Franjo Horvat Kiš i Općine Lobor za putopis “Ples atoma na pustoj plaži (Rock ‘n roll triptih: Los Angeles)“, zatim Loborsko srce Općine Lobor dodijeljeno je Božici Jelušić za putopis “Vranin posjed u vrelini ljeta“.

Nagrađeni osnovnoškolci

Dodijeljene su i pohvalnice te zahvalnice za Mali putopis, a primili su ih učenici Osnovne škole Franje Horvata Kiša: Eleonora Bolšec, Melani Galunić, Lorena Gočen, Lucija Ivančić, Lana Zaplatić i Nika Zgazivoda.

Jednako tako, zahvalnice su uručene i profesorici mentorici Ivani Pikutić, načelnici Ljubici Jembrih i ravnateljici OŠ Franje Horvata Kiša Tamari Herceg Babić.

Nagradne povelje Kajkavskog spravšća dodijeljene su Božici Jelušić, Emiliji Kovač, Ivanu Kutnjaku, Denisu Peričiću, Igoru Šipiću te Tomislavu Šovagoviću, dok su Mariji Drobnjak Posavec, Aleksandru Horvatu i Željku Bajzi dodijeljene Putopisne diplome časopisa Kaj.

Mlade generacije

– Kao Općina i dalje ćemo podržavati ovakav vid kulturnih događanja jer je važno kulturno i povijesno značenje prenositi na mlade generacije – kazala je načelnica Ljubica Jembrih istaknuvši da joj je posebno drago što su se u ovu kulturnu manifestaciju, četvrtu godinu zaredom uključili i učenici loborske osnovne škole. 

Udruga za kulturno stvaralaštvo Franjo Horvat Kiš, idejni je začetnik ove manifestacije, a predsjednik Jurica Cesar rekao je kako je manifestacija jedinstvena u Hrvatskoj.

– U mnogim mjestima održavaju se razni filmski festivali, ali  zna se da je mjesto za najbolje putopise u Loboru, kojeg je u svom putopisu opisao i Antun Gustav Matoš – kazao je Cesar, dok je zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek koja je i otvorila manifestaciju, istaknula kako ona puno znači na kulturnoj karti Krapinsko-zagorske županije, općine Lobor, ali i cijele Hrvatske, dodavši da će Županija i dalje financijski i u svakom drugom pogledu podržavati njenu organizaciju.

Foto: Radio Stubica

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba