Svečanim proglašenjem pobjednika u Kinu Zabok završen 10. “KIKI“ festival

POBJEDA SLOVENSKOM FILMU “SESTRE”: “Festival je pokazao kako je interes za film potrebno razvijati od najmlađe dobi“

Objavljeno: 11.10.2021. zagorjeinternational

U Kinu Zabok u petak održana je Završna svečanost 10. “KIKI-ja“, međunarodnog festivala dječjeg filma, u organizaciji Društva “Naša djeca“ Zabok i Građanske organizacije za kulturu.

Od prikazanih tridesetak filmova iz cijeloga svijeta dječji žiri u sastavu Lovro Klancir, Fran Klemar, Sara Premerl Peštaj i Katarina Tomek, odlučio je glavnu nagradu dodijeliti igranom filmu “Sestre“ slovenske redateljice Kukle Kesherović.

Problem društva

Na proglašenje pobjednika došle su i autorice nagrađenog filma, redateljica Kesherović, producentica Barbara Daljavec i glumica Mina Milovanović koje su istaknule da im je ova nagrada posebna upravo jer su je dodijelila sama djeca, koja su prepoznala vrijednost i važnu temu kojom se film bavi.  

– Ovaj igrani film pokazuje nam problem današnjih društava: u gotovo svim društvima djevojke i djevojčice su najčešće diskriminirane te fizički i psihički silovane. Radnja se temelji na prijateljicama/sestrama koje su imale brojne probleme i neprihvaćanja u svakodnevici zbog toga što su bile drugačije, a kroz radnju nas vodi deset njihovih pravila od kojih je najvažnije zadnje: SESTRE! O temama koje film otvara trebalo bi se više govoriti i svakako mislimo da je baš zbog toga ovaj film na neki način posebniji od ostalih, te se u njemu neke osobe mogu pronaći – rekli su o filmu članovi žirija.

Uz glavnu nagradu, posebne pohvale žirija dodijeljene su animiranom filmu “Tobi i Turbobus” njemačke autorice Verene Fels, animiranom filmu “Bašmebriga” kanadskog autora Kinga Isaaca i igranom filmu “Krađa u centru” njemačkog autora Hoffmanna Jerrya.

Unatoč ograničenom broju posjetitelja, ovogodišnji je festival okupio preko dvije tisuće djece, a pored glavnog programa – filmskih projekcija uz vodstvo filmskih edukatora Nine Kovačića i Silvestra Milete koje su održavale u Kinu Zabok i Krapini, festivalski se program mogao pratiti i online u cijeloj Hrvatskoj.

Uz same filmske projekcije, predfestivalski popratni program realiziran je u prvom dijelu godine, a obuhvatio je radionicu “Kako gledati film”, pod vodstvom filmskog kritičara Nine Kovačića, radionicu “Moć slike” pod vodstvom redatelja Tomislava Šobana na kojoj je nastao film “Film kao san”  i  radionicu animacije pod vodstvom animatorskog tandema Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, na kojoj je nastao animirani film “Voće i povrće nemoguće”. Također, održala se i promocija romana “Pošta za Li“ autorice Elizabete Končić Trlek.

Zahvalnica Županije
 
Isto tako, u sklopu festivala je održana i projekcija dokumentarnog  filma “Povuci – potegni”, a potom i panel-diskusija s redateljem filma Nevenom Hitrecom i psihologom Borisom Jokićem.

Bogatim programom, odabranim filmovima, ali i edukacijskom komponentom, ovogodišnji je festival pokazao kako je interes za film potrebno razvijati od najmlađe dobi, te koliko su manifestacije ovog tipa dragocjene za razvoj kulture.

Svečanoj završnici nazočile su i tajnica Grada Zaboka Natalija Gretić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Krapinsko – zagorske županije Mirjana Smičić Slovenec koje su čestitale organizatorima, a u ime Županije “KIKI“ je dobio Zahvalnicu za doprinos očuvanju i promociji filmske kulture te za promociju Krapinsko-zagorske županije u zemlji i svijetu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba