NA RIJEČKOM KORZU ZAPOČELA OSMA MANIFESTACIJA “100% ZAGORSKO“: Kroz dva dana, 60-ak zagorskih proizvođača prezentirat će svoje proizvode

PREPOZNATA ZAGORSKA KVALITETA: “Imamo proizvođače koji u Rijeci imaju po nekoliko dućana, ušli su u hotele i to je ono što smo zapravo htjeli – to želimo širiti“

Objavljeno: 27.08.2021. zagorjeinternational

Održavanje manifestacije “100% Zagorsko“ po osmi put zaredom započelo je u petak, a svoje će proizvode Riječanima i Riječankama te njihovim gostima kroz dva dana prezentirati 60-ak izlagača koji će, kako je u utorak na press konferenciji održanoj u Rijeci, najavila pročelnica Županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić, između ostalog izložiti i proizvode koji su zaštićeni na europskoj razini – meso zagorskog purana, mlinci, štukli i bagremov med.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar uvodno se zahvalio gradonačelniku Rijeke Marku Filipoviću i zamjenici primorsko-goranskog župana Marini Medarić što godinama podržavaju manifestaciju, ali i bivšem gradonačelniku Vojku Obersnelu koji je vodio grad kada je manifestacija održana po prvi put.

– U Rijeci se osjećamo kao doma i nadam se da ćemo barem dašak Zagorja uspjeti prenijeti Riječankama i Riječanima te njihovim gostima. Kao kontinentalna destinacija, Zagorje ima najveći broj dolazaka i noćenja, i ono što moram s velikim zadovoljstvom reći, da je Primorsko – goranska županija, nakon Grada Zagreba, druga,  po broju dolazaka i noćenja domaćih gostiju, što prije osam godina nije bilo tako – rekao je Kolar, pa nastavio o suradnji Obrtničke i Gospodarske komore dviju županija.

Uvozna roba

– Mnogi su obrtnici krenuli u zajedničku proizvodnju i na druga tržišta s novim proizvodima, mnogi naši proizvođači pronašli su u Rijeci svoje kupce. Imamo proizvođače koji u Rijeci imaju po sedam-osam dućana, ušli su u hotele i to je ono što smo zapravo htjeli. Očekujemo, da će ta suradnja, iz godine u godinu postajati i nešto šira. Preuzeli smo dio građanskog odgoja od grada Rijeke koji je bio pionir, i najdalje otišao što se tiče građanskog odgoja, u obrazovnom sustavu. Svaka promocija je dobra promocija, pogotovo ako spajamo naše domaće proizvođače s našom turističkom ponudom. Naprosto je nevjerojatno da mi u ovom trenutku imamo preko milijun turista, 850.000 stranaca, a da vrlo mali broj domaćih proizvođača, zapravo može plasirati svoju robu. Zapravo nudimo i prodajemo strancima uvoznu robu – kazao je Kolar, istaknuvši za to primjer jednog varaždinskog proizvođača.

– U Varaždinu sam neki dan razgovarao sam s jednim velikim proizvođačem koji ima 35.000 junadi i 1800 krmača i kaže mi čovjek da u ovom trenutku ništa ne plasira na Jadran, u naše hotele, već sve izvozi i to jednostavno moramo promijeniti, a jedan od načina za to je da kroz ovakve manifestacije promoviramo domaću poljoprivrednu proizvodnju i domaće proizvođače jer imamo kvalitetu. Prije svega mala smo zemlja i moramo jako dobro surađivati, moramo se povezati i zajednički izaći na inozemna tržišta, ali i naše kvalitetne proizvode ponuditi našim potrošačima, i to je poruka ove manifestacije -zaključio je Kolar koji je stanovnike Rijeke i njihove goste pozvao da dođu na manifestaciju i kušaju zagorske proizvode.

Postalo tradicija

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je da je “100% Zagorsko“ preraslo u manifestaciju te da se nada da će Riječani i Riječanke te njihovi gosti, u dva dana održavanja uživati u “Bajci na dlanu“, kako i govori sam slogan Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije te okusiti Zagorje u pravom smislu te riječi.

– Izlagači prezentiraju svoje proizvode, kulturnu i turističku ponudu Zagorja. Nadam se da će Riječani i Riječanke, ali i naši gosti, to prepoznati, a tome svjedoče i brojevi turističkih dolazaka naših sugrađana u Zagorje i sve ono što nudi, kao i suradnja naših gospodarstvenika koja je izrasla upravo iz ove manifestacije. Još jednom želim dobrodošlicu županu i svima koji su nam se pridružili ova dva dana u Rijeci. Nadam se da će ih vrijeme poslužiti, da prodaju što više svojih proizvoda i da ćemo svi zajedno uživati u onome što Zagorje nudi – poručio je Filipović.

Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić kazala je da stanovnici Rijeke željno iščekuju zadnji tjedan u kolovozu, ne samo zbog dolaska zagorskih proizvoda u Rijeku, već i zbog prezentiranja turističke ponude Zagorja i cijelog kraja što je zasigurno i razlog zašto puno stanovnika Primorsko – goranske županije posjećuje Krapinsko – zagorsku županiju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba