KAZNENA PRIJAVA, OPTUŽNI PRIJEDLOZI: Od četiri inspekcije koje su bile u Obiteljskom domu u Andraševcu, samo sanitarna nije utvrdila veće nedostatke

ZELENA OAZA: Nisu pazili na zaštitu na radu, “muljali” s ugovorima o radu, a i nezakonito su dogradili objekt

Objavljeno: 24.01.2020. zagorjeinternational

Inspekcija je utvrdila niz propusta, prekršaja i kršenja zakona u Obiteljskom domu “Zelena Oaza” u Andraševcu u kojem je u požaru život izgubilo šest starijih štićenika, prenosi 24sata.hr.

Kršenje zakona

– Inspekcijskim nadzorom inspektora rada u području zaštite na radu proizlazi da poslodavac nije postupao po propisima zaštite na radu. Slijedom toga, a zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti, dovođenjem u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom i sredstvom, jer se uopće nije postupalo po propisima zaštite na radu i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama, nadležnom državnom odvjetništvu je podnesena kaznena prijava protiv poslodavca – navodi se u priopćenju Inspektorata.

Inspektorat je objavio niz kršenja zakona i prekršaja, a to su sklapanje uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme s istim radnikom za koje ne postoji objektivan razlog, odnosno u ugovorima o radu na određeno vrijeme nije naveden objektivan razlog, ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku prije početka rada, a radniku nije prije početka rada izdana pisana potvrda o sklopljenom ugovoru o radu, neprijavljivanje radnika na mirovinsko osiguranje prije početka rada, ne odjavljivanje radnika u roku od 24 sata od prestanka rada, neprijavljivanje promjena osiguranja u roku od 24 sata od nastale promjene i neprijavljivanje odnosno odjavljivanje radnika na obvezno zdravstveno osiguranje u propisanom roku.

Zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenih prekršaja nadležnom prekršajnom sudu podnesen je optužni prijedlog.

Povreda propisa gradnje

Za stambenu kuću/ građevinu na lokaciji Andraševec, Dolinska 22, utvrđena je povreda propisa gradnje, zbog čega će biti podnesen prekršajni prijedlog za uklanjanje nezakonito izvedene dogradnje stambene građevine. Za zgradu koja je korištena do dana požara je utvrđeno da se koristila protivno svojoj namjeni, jer je bila evidentirana kao gospodarska građevina a ne stambena. Građevinska inspekcija je u proceduri podnošenja optužnog prijedloga nadležnom sudu.

Sanitarna inspekcija nije utvrdila veće nedostatke koji bi zahtijevali poduzimanje upravnih mjera, ali su pronađene brojne nepravilnosti u zemljišnim knjigama.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba