U Stubičkim Toplicama održano svečano proglašenje najboljih sportaša i sportašica KZŽ u 2019. godini

Najbolji zagorski sportaši su samostrelka Mihaela Oborovečki i streličar Matija Mihalić

Objavljeno: 24.01.2020. zagorjeinternational

U Stubičkim Toplicama održano je svečano proglašenje najboljih sportaša i sportašica Krapinsko – zagorske županije u 2019. godini. Izvršni odbor Športske zajednice KZŽ na prijedlog povjerenstva koje je radilo u sastavu: Tomislav Zrinščak, Ivica Androić, Ivica Balagović, Saša Kundih, Stjepan Merkaš, Tatjana Tuđa i Srećko Znika odlučilo je kako najbolja sportašica županije Mihaela Oborovečki, koja je u prošloj godini bila druga na listi najboljih svjetskih natjecateljica u samostrelu, dok je najboljim sportašem proglašen Matija Mihalić, prvak Hrvatske i četvrti s Europskog prvenstva u streličarstvu.

Samostrelka Mihaela Oborovečki istaknula je kako joj je prošla sezona bila prva sezona u seniorskoj konkurenciji.

– Bio je to dosta dobar ulazak među jače natjecateljice, a prvi uspjeh ostvarila sam na državnom natjecanju gdje sam osvojila prvo mjesto u dvorani. Kasnije sam i na otvorenom prvenstvu osvojila drugo mjesto te isto tako i na Svjetskom kupu. Prije svega veliko hvala Športskoj zajednici naše županije , to mi je uvijek vrlo drago priznanje jer dolazi od doma i lijepo je primiti potvrdu da nešto dobro radim u svom kraju – rekla je Mihaela kojoj je ovo već drugo takvo priznanje, te dodala kako se priprema za Europsko prvenstvo koje će se održati ove godine u Osijeku.

– Imam odlične uvjete za treniranje, naime brat i ja treniramo doma, tako da se nemamo na što žaliti. Plan mi je puno trenirati, a uspjeh dolazi s treninzima – kazala je Oborovečki.

Talent i rad

Najbolji zagorski sportaš 2019. godine, streličar Matija Mihalić također je zadovoljan prošlom sezonom, te je rekao kako je njegovo najveće postignuće osvojeno četvrto mjesto na Europskom prvenstvu, a istaknuo kako je sve to rezultat kvalitetnih treninga.

– U svakom sportu je pet posto talent, a ostalo je sve rad, tako da uvijek treba doći prvi na trening i zadnji otići. I svaki dan kad se može treba se trenirati, normalno treba jedan dan u tjednu uzeti za odmor, ali ostalih šest dana samo rad. Kad je puna sezona to znači da treniram od četiri do šest sati dnevno- rekao je Matija Mihalić te dodao kako mu ova nagrada znači jako puno jer je riječ o, kako je rekao, domaćoj nagradi.

– Sportašu uvijek najviše znači kada ga njegovi sugrađani prate i cijene i kada ga na kraju godine nagrade. Ova sezona je dosta bitna za mene jer je to predolimpijska sezona u kojoj se ostvaruju kvote za Olimpijadu i to mi je najveći cilj ove sezone – rekao je Mihalić.

Nagrada za najperspektivniju sportašicu do 14 godina osvojila je tenisačica Lana Preis, dok je najperspektivnijim sportašem proglašen Patrik Erceg, četverostruki prvak hrvatske u plivanju mješovito i leptir stilom. Najbolji sportaši do 18 godina su plivači Hana Sivec i Vili Sivec. Priznanja za sportske nade koje nastupaju u klubovima van županije primili su plivačica Mia Hren, te nogometaši Jurica Jurčec i Fran Tomek. Najboljom ženskom ekipom proglašena je ekipa Streljačkog društva Veliko Trgovišće, dok je titula najbolje momčadi pripala Košarkaškom klubu Zabok, a najboljim sportašem iz ekipnih sportova je proglašen Stjepan Poljak. Najboljim zagorskim sportašima koji nastupaju u klubovima van županije proglašeni su Klara Sedlar, te Slaven Ivančić i Tin Hrvoj.

Tijekom svečanosti dodijeljeno je i priznanje za promociju zagorskog sporta koje je uručeno predstavniku Kuglačkog kluba Zabok, te nagrade za razvoj sporta koje su primili Matija Grabrovečki za blistavu dvadesetogodišnju atletsku karijeru i osnivanje Atletskog kluba Zabok, te Branimir Krmpotić . Priznanje za životno djelo u sportu primili su Stjepan Fotivec i Branko Krkalo.

Predsjednik Športske zajednice Krapinsko – zagorske županije Tihomir Vančina naglasio je kako povjerenstvo za izbor najboljeg sportaša svake godine ima dosta težak zadatak.

Velika konkurencija

– Konkurencija je velika. Mi imamo pet tisuća aktivnih sportaša koji se natječu u raznim ligama i dvije tisuće rekreativaca, tako da imamo veliki broj natjecatelja. No, kao što u sportu obično i je, uvijek netko pobijedi, a netko izgubi. Mi smo odabrali najbolje, a gledajući povijest, svake godine na neki način sportaši napreduju, natječu se i ono što je meni posebno drago je da Športska zajednica 2020. godine bilježi 20 godina postojanja.18 godina održavamo Olimpijadu dječjih vrtića i veliku pažnju pridajemo mladim sportašicama i sportašima, odnosno djeci koju potičemo da se bave sportom – rekao je Tihomir Vančina.

Okupljene je pozdravio i izrazio čestitke svim nominiranim kao i nagrađenim sportašicama i sportašima, i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar koji se u svom obraćanju osvrnuo i na ulogu Županije u sportu.

– Ako ćemo biti objektivni, uloga Županije u ovim sportskim uspjesima je nedovoljna. Mi u okvirima svojih mogućnosti smo negdje pri samom vrhu onoga, koliko možemo direktno novčanih sredstava ulagati u Športsku zajednicu Krapinsko – zagorske županije, i u škole iz kojih se djeca upisuju u sportske klubove i počinju svoje karijere. Izdvajanje lokalne i regionalne samouprave i roditelja, te ogroman entuzijazam sportskih djelatnika i ogromna volja i talent sportaša neće biti dugoročno dovoljni ako nećemo ulagati u infrastrukturu. Tako smo mi prošle godine otvorili jednu sportsku dvoranu, a ove godine imamo u planu završiti još dvije , a projektiramo još pet novih, što mislim da je snažan poticaj razvoju sporta na području županije. No, smatram kako bi i zakon o sportu na nivou Hrvatske trebalo mijenjati i vratiti stavku da porez na sport bude porezna olakšica i mislim da bi mnogim  sportskim udrugama to bio dodatan vjetar u leđa i da bi se u tom trenutku uvjeti u kojima rade naši sportaši približili barem malo europskim ili svjetskim uvjetima – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba