PREDSTAVLJEN PROGRAM 23. “GLJIVARENJA V STUBAKIMA”: Zagorski grad(načelnici) će se natjecati u kuhanju gljivarskog kotlića, a čitav tjedan najbolje gljivarske delicije bit će dio ponude poznatih ugostiteljskih objekata

Stubaki će osam dana biti u znaku gljiva, a Zagrepčane će voziti besplatni ZET-ovi autobusi

Objavljeno: 10.10.2019. ivanabelosevic

U Stubičkim Toplicama je predstavljen bogat program 23. manifestacije “Gljivarenje v Stubakima“, koja će se održati ove nedjelje u središtu Stubaka, pokraj općinske zgrade, te sljedeće nedjelje, 20. listopada, u Pili.

Festivalski tjedan 

Direktorica Turističke zajednice općine Stubičke Toplice Bernarda Ivček rekla je kako ove nedjelje pripremaju bogat program.

– Tematika događanja veže se uz natjecanje gradonačelnika i načelnika Krapinsko – zagorske županije u kuhanju gljivarskog kotlića i, naravno, degustaciju. Djeca će uživati u predstavama, napuhancu, viteškim radionicama i drvenom vrtuljku, a tu će biti i ponuda tradicijskih kolača, slastica, raznovrsnih pića, jela s gljivama te prezentacija eko – etno proizvoda i OPG-ova stubičkog kraja. Posjetitelje će zabavljati Rajko Suhodolčan i Kvartet Gubec te Tamburaški sastav Prava ekipa – istaknula je Ivček te dodala kako u cijelom tjednu od 13. do 20. listopada traje Festivalski tjedan gljivarskih delicija, u kojem s raznim jelima i slasticama sudjeluju Hotel “Matija Gubec”, Restoran “Kapelščak”, Kavana “Maksimilijan” i “Temple Bar” restoran.
– U nedjelju, 20. listopada, očekuje nas pak gljivarenje u Pili na Sljemenskoj cesti, a program počinje u 10 sati, kada se okupljaju gljivarska društva i posjetitelji, te svi zainteresirani za manifestaciju. U 10.30 sati na rasporedu je polazak u šumu i branje gljiva, a u 12.30 povratak iz šume i determinacija gljiva te stručno predavanje. Zatim će tu biti gljivarski kotlić, fish paprikaš, kotlovina s gljivama, švicarske kobasice, jaja s vrganjima, domaći tradicijski kolači, pečeni kesteni, vina topličkog kraja, eko – etno proizvodi i slično. Djeca i odrasli moći će se voziti konjskim zapregama, nastupit će Kulturno – umjetničko društvo Laz, dok će za zabavu biti zaduženi tamburaši Pet za 5. Važno je napomenuti da su za sve posjetitelje iz Zagreba osigurani besplatni ZET-ovi autobusi, koji kreću s Glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu u 8.30 sati, a povratak iz Pile predviđen je u 17.30 – pojasnila je Ivček.
Predsjednik radnog tijela za turizam i promidžbu općine Stubičke Toplice Filip Poštek kazao je kako je ova manifestacija jedan kvalitetan i dodatan sadržaj Stubičkih Toplica i tip manifestacije koja nedostaje.

Dobra ponuda

– Stubičke Toplice unazad par godina bilježe porast noćenja, turizam se vraća u Stubake i samim time vraća se potreba za kvalitetnim turističkim sadržajima i proizvodom. U manifestacije treba investirati, jer u konačnici termalna voda nije dostatna kako bi se privuklo goste, to može biti motiv dolaska, ali potrebni su dodatni sadržaji, jer se prodaje doživljaj i mislim da smo tu na dobrom putu – naglasio je Poštek.

Načelnik Josip Beljak rekao je kako je u odnosu na prošlu godinu manifestacija proširena.

– Praktički će osam dana Stubičke Toplice biti u jednom gljivarskom štihu. Kao Općina dosta ulažemo u manifestacije, ove smo godine u odnosu na prošlu sredstva u proračunu podigli za 100 tisuća kuna, s 200 na 300 tisuća kuna i svojim stanovnicima i gostima želimo pružiti dobru turističku ponudu, a smatramo da “Gljivarenje“ to svakako jest – zaključio je Beljak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba