Prvi vikend manifestacije “Dani kajkavske riječi” u Zlataru bio je posvećen dječjim priredbama i kulturno – umjetničkom programu u organizaciji KUD-a Belec

Na festivalu Dječje kajkavske popevke izvedeno 18 novih skladbi, u Belcu posjetitelji uživali u “Noći pod lampašima” i nastupu tamburaša

Objavljeno: 23.09.2019. zagorjeinternational

U petak je u dvorani Osnovne škole u Zlataru, otvorena jubilarna 50. manifestacija “Dani kajkavske riječi”. Nastupili su mladi domaći glazbenici, uz pratnju KPD-a “Zlatarjeve”, koji su prigodnim programom podsjetili na same početke manifestacije, koja bogatstvo i značaj kajkavske reči promiče od 1969. godine.
Manifestaciju je otvorio potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, a prisutnima je dobrodošlicu poželjela zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek.

Zahvalnica KZŽ

– Sa zahvalnošću se sjećamo osnivatelja, a njihovim tragom uspješno je nastavilo Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića, koje uz pomoć drugih zlatarskih ustanova i udruga, bdije da se tradicija ne zatre i da se Dani obogaćuju novim sadržajima, posebice vodeći računa da budu zanimljivi mlađim naraštajima. “Dani kajkavske riječi” i jesu ponajprije manifestacija mladih pjesnika, likovnjaka i glazbenika. Zlatar je ovih dana domaćin brojnim osnovcima, od Međimurja, Podravine, varaždinskog kraja, Prigorja, cijelog Hrvatskog zagorja do Gorskog kotara, pa čak i Istre i Slavonije. Zahvaljujem i njihovim roditeljima i entuzijastički raspoloženim učiteljima na razumijevanju i potpori, kao i pokroviteljima manifestacije – istaknula je Auguštan – Pentek.
Na otvorenju su bili i zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek, Anđelko Topolovec kao izaslanik gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i saborska zastupnica Marija Puh. Ferek – Jambrek je ravnateljici POU-a Gordani Valjak uručio zahvalnicu KZŽ povodom 50 godina kontinuiranog održavanja manifestacije.
Uoči svečanosti otvorenja, u Galeriji izvorne umjetnosti otvorena je izložba “Zlatarsko zlato”, u sklopu koje su izloženi radovi četiriju klasika hrvatske izvorne umjetnosti, Ivana Lackovića Croate, Ivana Rabuzina, Matije Skurjenija i Ivana Večenaja, koji su svojim radom vezani uz osnivanje Galerije i početke zlatarske manifestacije te su svoja djela donirali Galeriji. Izložbu je otvorila zlatarska gradonačelnica, a o izloženim djelima govorila je ravnateljica Božena Slunjski.

“Čovjek čovjeku”

Prvi vikend manifestacije bio je posvećen priredbama dječjeg stvaralaštva. U OŠ Ante Kovačića otvorena je dječja likovna izložba “Čovjek čovjeku”, te je održan jubilarni 50. Zbor malih pjesnika, za koji je ove godine pristiglo 311 radova iz 45 škola, a isto toliko škola sudjelovalo je i na dječjoj likovnoj izložbi, za koju je pristiglo 656 radova.
U večernjim satima program se preselio u Belec, gdje, u organizaciji tamošnjeg kulturno – umjetničkog društva, održana “Noć pod lampašima”. KUD Belec je pripremio reviju izvornog folklora, a domaćinima su se pridružili KUD Januševec, KUU Staro Brestje i Zavičajno društvo Sinac. Nakon revije, za dobru zabavu pobrinuli su se tamburaški sastavi Fijaker i Tajna. Nedjeljni program “Tu v Belcu sme doma” počeo je akcijom “Svaki korak je važan”, šetnjom do planinarske kuće HPD-a Belecgrad i okolnih vrhova. U crkvi sv. Marije Snježne proslavljena je “meša z kajkavskemi popevkami”. Pod šatorom je održan program posvećen djeci, pod nazivom “Mali kajkavci u Belcu”, u sklopu kojeg je otvoreno i novouređeno dječje igralište. U OŠ je pak održan 48. Festival dječje kajkavske popevke, na kojem je izvedeno 18 novih kajkavskih popevki.
Danas s početkom u 19 sati u zlatarskoj OŠ bit će odigrana predstava “Cabaret preko veze”, Satiričkog kazališta “Kerempuh” i Kazališta Moruzgva.

FOTO: Facebook/Jasenka Auguštan – Pentek

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba