Povodom stote obljetnice izdanja prve knjige Ive Andrića “Ex Ponto“, u Maloj dvorani POU-a Krapina otvorena izložba “Iz progonstva, nakon 100 godina…“

“Nobelovac Andrić je neko vrijeme zbog bolesti boravio u Krapini, ovdje završio svoje prozno djelo ‘Ex Ponto’ i tako na neki način postao naš sugrađanin“

Objavljeno: 03.04.2019. ivanabelosevic

Povodom stote obljetnice izdanja prve knjige Ive Andrića “Ex Ponto“, u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini svečano je otvorena izložba programa Zavičajnog  muzeja Travnik, pod nazivom “Iz progonstva, nakon 100 godina…“. Knjiga “Ex Ponto“ izašla je u Zagrebu krajem kolovoza 1918. godine, a nastajala je tijekom prethodne četiri godine u pet gradova i sela Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Andrić je zbirku stihova dovršio u Krapini, pa su tri izložbena panoa posvećena i tom gradu. Autor izložbe Enes Škrgo rekao je kako je Zavičajni muzej u Travniku započeo istraživanja o tome gdje je sve nastajao “Ex Ponto“.

Povijesni krapinski detalj

– To su grad Maribor u Sloveniji, selo Ovčarevo kraj Travnika i Zenica u Bosni i Hercegovini, te Zagreb i Krapina u Hrvatskoj. Glumac Matej Baškarad, fotografi Mirsad Mujanović i Mirko Adžaip i ja, posjetili smo sva ta mjesta u kojima je Andrić živio i stvarao, te smo snimili foto session, kako bi izložba uz fotografije bila zanimljivija. Premijerno smo ju prikazali u Travniku, na dan Andrićeva rođenja, a gostovala je u Muzeju grada Zenice, u Zagrebu, Mariboru i sad ovdje u Krapini – naglasio je Škrgo.

Krapinčanka Ružica Capek s izložbom ima veliku poveznicu.

– Ivo Andrić je 1918. godine dva – tri mjeseca boravio u Krapini zbog bolesti i ovdje se liječio. Za to je vrijeme stanovao o u mojoj kući na tadašnjoj adresi Paradižum 5, danas je to Nazorova ulica 13. Važno je istaknuti da je u mojoj kući završio svoje prozno djelo “Ex Ponto“ i zbog toga sam vrlo radosna. Na taj je način Ivo Andrić postao sugrađanin Krapine. Moja kuća je stara preko dvjesto godina i željela bih da se sačuva i obnovi, te da taj njegov boravak ostane povijesni krapinski detalj – kazala je Capek.

Ravnateljica Pučkog POU Krapina Grozdana Pavlović rekla je kako im se krajem prošle godine obratila direktorica Muzeja Travnik, sa željom da se u Krapini otvori izložba o nobelovcu Ivi Andriću i promocija njegove knjige “Ex Ponto“.

Prigodna omotnica

– Prihvatili smo ponudu da ovdje u Maloj dvorani ugostimo ovu izložbu. Imamo zadovoljstvo pogledati ovaj hvalevrijedan projekt, koji je nastajao u pet gradova u kojima je Ivo Andrić pisao svoj “Ex Ponto“ – istaknula je Pavlović.

Na izložbi je bio i zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina.

– Krapina je od uvijek privlačila ljude. Iako je Andrić ovdje došao radi bolesti, on je na neki način obogatio sebe i ljude koji su živjeli u Krapini. Ima i jedna zanimljivost o mojem pokojnom ocu, koji se svojevremeno bavio poviješću i pisao Andriću da opiše svoj  boravak u Krapini, ali on mu nije na to odgovorio. To je bilo u ono vrijeme kad je osvojio Nobelovu nagradu, pa je zanimanje javnosti za njega bilo veliko, zbog toga vjerojatno nije imao vremena o tome napisati par redaka – zaključio je Kozina.

Održana je i promocija knjige “Ex Ponto“ te promocija prigodne omotnice koja je nastala u suradnji Društva filatelista i kolekcionara Travnik i Zavičajnog muzeja Travnik, koja predstavlja doprinos obilježavanju obljetnice.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba