Ima dosta pacijenata koji stižu na Hitnu bez razloga

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA: Nema naplate dolazaka na Hitnu!

Objavljeno: 29.04.2024. zagorjeinternational

Iako su se pojavili napisi medija da će se naplaćivati bespotrebni dolasci na bolničku Hitnu, Ministarstvo zdravstva to je oštro opovrgnulo te navelo kako nemaju u planu uvesti penalizaciju onih koji bez razloga dođu na Hitnu, pišu 24sata.

– Tekst nacrta prijedloga Zakona o hitnoj medicinskoj službi u fazi je izrade s obzirom na to da su do sada održana četiri sastanka članova Radne skupine. Radna skupina ima obvezu pripremiti i predložiti nacrt prijedloga Zakona te, prema dobivenim informacijama, ne razmatra unošenje odredbe o naplaćivanju usluga hitne medicinske pomoći u prijedlog Zakona – kazali su iz Ministarstva zdravstva.

Ravnatelji bolnica također su rekli da nemaju nikakvih saznanja da će se na Hitnoj naplaćivati dolasci pacijenata za koje se zaključi da nemaju hitna stanja. No, priznaju kako ima dosta pacijenata koji stižu na Hitnu bez razloga.

Bivši ministar je imao plan

Bivši ministar zdravstva Dario Nakić je prije osam godina najavio plaćanje bespotrebnog dolaska na Hitnu, ali Pravilnik nikad nije donesen. podsjećaju 24sata. Kako je tada pojasnio Nakić, educirani zdravstveni radnici na broju 194 na temelju skale pitanja uputili bi pacijenta što da napravi. Tada je planirao uvesti naplatu od tadašnjih 100 do 150 kuna (sadašnjih 13 do 20 eura) ako pacijent dođe u bolničku Hitnu pomoć bez uputnice liječnika te ako medicinska sestra procijeni da njegovo stanje nije hitno, a da pacijent usprkos tome inzistira na daljnjoj obradi.

Nakić je planirao to regulirati tako da bi se polovica tog iznosa vratila pacijentu ako bi on tijekom obrade u bolničkoj Hitnoj primio infuziju ili intravenozno neki lijek. Međutim, tadašnja Vlada Tima Oreškovića u kojoj je Nakić bio ministar zdravstva raspala se vrlo brzo te jedan od najkraćih ministara u povijesti nije uspio provesti svoj naum. Sadašnji ministar zdravstva Vili Beroš za razliku od Nakića ne planira uvođenje naplate pacijentima koji nisu hitni, a stižu u bolničku Hitnu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba