Povodom završetka radova, lokaciju obišli gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i direktor poduzeća – izvođača radova Vladimir Jambrek

GRAĐANIMA OSIGURAN PRISTUP DO KUĆA: Završila sanacija klizišta Tkalci – Vrhovčev brijeg, projekt vrijedan više od pola milijuna kuna

Objavljeno: 03.04.2019. zagorjeinternational

Na lokaciji Tkalci – Vrhovčev brijeg na području grada Krapine završena je sanacija klizišta vrijedna oko 560 tisuća kuna. Sanirano klizište obišli su gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i direktor poduzeća – izvođača radova Ciglenica d.o.o. iz Zaprešića, Vladimir Jambrek.
Na lokaciji Tkalci – Vrhovčev brijeg bila su dva aktivna klizišta, jedno je sanirano 2013. godine, a drugo sada. Gradonačelnik Gregurović je pojasnio kako je klizište nastalo na cesti koja je jedini put do dijela naselja gdje se nalazi nekoliko kuća, pa bi, da se klizište nastavilo otvarati, stanovnici tog naselja izgubili pristup do svojih kuća.

Uspješno i kvalitetno

– Vrijednost radova je oko 560 tisuća kuna, s PDV-om. Od tog iznosa, 310 tisuća kuna je sufinanciranje Ministarstva graditeljstva, kroz njihov program za sanaciju klizišta. Ugovor za radove je potpisan s tvrtkom Ciglenica, koja je radove odradila uspješno i kvalitetno. Imamo s njima dobra iskustva, gradili su i dva mosta u gradu Krapini. Sanirano klizište dugo je stotinjak metara, a uz sanaciju klizišta, izvedena je i drenaža, odvodnja, a naravno, i trup ceste morao se dubinski izvaditi. Tako je građanima ponovno omogućen pristup do njihovih kuća – rekao je Gregurović.
Radovi su trajali tri mjeseca.
– Bilo je to iznimno komplicirano i zahtjevno gradilište zato što se radi o slijepoj cesti, no, sve je prošlo po planu, unutar okvira zadanih sredstava i roka – istaknuo je Jambrek.
Gradonačelnik je govorio i o problematici klizišta na području grada.
– Posljednjih nekoliko godina na području Krapine saniran je veći broj klizišta koja su se otvarala na javnoj infrastrukturi, dakle, na nerazvrstanim cestama i slično. Naravno da još sva klizišta nisu sanirana, ali svake godine pokušavamo riješiti jedno do dva klizišta. Nažalost, ono što je problem, veliki je broj klizišta na privatnim parcelama, gdje su kuće i slično, i tu jednostavno nismo trenutno u mogućnosti da Grad ide sanirati previše takvih objekata, pogotovo jer se radi o privatnim objektima, pa onda pokušavamo pomoći na druge načine. Ove smo godine na program Hrvatskih cesta prijavili izradu projektne dokumentacije za klizište u Crkvenoj ulici. Radi se o cesti koja spaja župnu crkvu iza starog hotela na trgu, prema Starom gradu. Nažalost, vidimo da cesta polako puca i klizi, a s obzirom na to da se radi o izuzetno zahtjevnom terenu, projektna dokumentacija će biti skuplja, pa smo i to prijavili na Hrvatske vode – istaknuo je Gregurović.

Tri klizišta

– Također je u planu sanacija klizišta u Straži Krapinskoj, prema Lopaticama. Radi se o cesti koja je praktički na granici Radoboja i Krapine, gore na Trškom Vrhu, koju većim dijelom koriste stanovnici općine Radoboj koji idu u Krapinu na posao. I tu se počelo otvarati klizište, pa nam je želja da se ove godine krene s natječajem i sanacijom. Onda ćemo dalje vidjeti i za druga klizišta, ovisno o prioritetima. Željeli bismo i da se pokuša napraviti projektna dokumentacija za klizište na Trškom Vrhu, gdje je situacija malo ozbiljnija jer je ugroženo nekoliko kuća, iako će to biti vrlo teško, s obzirom na to da se radi o privatnim kućama i privatnim parcelama. Bilo bi dobro da se ove godine barem pokrene postupak nabave dokumentacije za to. Inače, ovdje u krugu 200-tinjak metara su sanirana tri klizišta, a sva su bila na cestama za koje ne postoje alternativni putevi – pojasnio je Gregurović. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba