Članovi Odbora za očuvanje baštine književnika Janka Leskovara posjetili Ogulin, rodni grad Ivane Brlić – Mažuranić

Obišli “Ivaninu kuću bajke”, u svrhu pripreme za uređenje Leskovarove rodne kuće u Valentinovom kraj Pregrade

Objavljeno: 02.03.2019. JJ

Članovi Odbora za očuvanje baštine književnika Janka Leskovara, zajedno s gradonačelnikom Pregrade Markom Vešligajem i gradskom vijećnicom Vesnom Petek, posjetili su grad Ogulin. Posjet je organiziran na poticaj Grada Pregrade i Krapinsko – zagorske županije, s ciljem upoznavanja s projektom “Ivanina kuća bajke”, a radi budućeg uređenja rodne kuće Janka Leskovara u Valentinovu, koju su Grad Pregrada i KZŽ otkupili ovaj mjesec.

1,3 milijuna eura

Po dolasku u Ogulin, posjetitelje iz Pregrade dočekali su zamjenici gradonačelnika Ogulina Ivana Salopek Šumonja i Daniel Vukelja. Predstavnici Grada Ogulina ukratko su sve prisutne upoznali sa značajkama grada, ustanovama u kulturi te s projektom “Ivanina kuća bajke”. Riječ je o projektu Turističke zajednice grada Ogulina, vrijednom 1,3 milijuna eura, financiranom iz Pretpristupnog programa Europske unije IPA III C, uz sufinanciranje Grada Ogulina i Ministarstva kulture RH. Realizacijom programa, u Ogulinu je otvoren Centar za posjetitelje “Ivanina kuća bajke”, koji djeluje kao javna ustanova, a radi se o multimedijalnom interdisciplinarnom centru, smještenom u novoadaptiranoj zgradi unutar renesansnog kaštela Frankopan u središtu Ogulina. Centar slavi bajke i bajkovito stvaralaštvo legendarne hrvatske književnice Ivane Brlić – Mažuranić, rođene u Ogulinu, ali i drugih bajkopisaca svijeta.

Muzej i knjižnica

Nakon sastanka u prostorima Grada Ogulina, svi sudionici u pratnji domaćina posjetili su Centar, s kojim ih je upoznala ravnateljica Ankica Puškarić te su razgledali stalni postav, te obišli Zavičajni muzej i Gradsku knjižnicu i čitaonicu Ogulin. Radni posjet završio je sastankom s gradonačelnikom Ogulina Daliborom Domitrovićem.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba