Policijska uprava krapinsko – zagorska već sedmu školsku godinu sudjeluje u provedbi projekta “Zdrav za 5”

Osmaši i srednjoškolci uče o posljedicama konzumacije alkohola i droga, kako prepoznati rizične situacije te kako se oduprijeti pritiscima vršnjaka

Objavljeno: 02.03.2019. JJ

S ciljem što bolje informiranosti djece i mladih o štetnosti konzumiranja sredstava ovisnosti, Policijska uprava krapinsko – zagorska već sedmu školsku godinu sudjeluje u provedbi projekta “Zdrav za 5”. Radi se o projektu Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravstva, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, te Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji se provodi na nacionalnoj razini, a usmjeren je na djecu osnovnoškolskog (osmi razredi) i srednjoškolskog uzrasta (prvi i drugi razred), u cilju prevencije ovisnosti i zlouporabe alkohola, droga i igara na sreću, podizanja razine javnozdravstvene svijesti te očuvanja i zaštite okoliša i prirode. Glavne aktivnosti projekta provode se u osnovnim i srednjim školama kroz edukativna predavanja i eko radionice.

Bolest ovisnosti

Najveći broj aktivnosti PU krapinsko – zagorska provodi u sklopu prve komponente projekta, kroz edukativne radionice koje provode policijski službenici za prevenciju, za učenike osmih razreda, na temu “Štetne posljedice i zlouporaba alkohola s policijskog aspekta”, te za učenike prvih razreda srednjih škola, na temu “Štetne posljedice i zlouporaba droga s policijskog aspekta”, koje se nadovezuju na radionice na temu “Bolest ovisnosti, rizici te zdravstveni aspekti zlouporabe alkohola i psihoaktivnih droga”, koje provode stručni suradnici u školama. Riječ je o radionicama u sklopu kojih se učenici informiraju o posljedicama konzumacije sredstava ovisnosti, uče kako prepoznati rizične situacije te kako se oduprijeti pritiscima vršnjaka.

Radionice u ŠUDIGO-u

Dosadašnjom provedbom, tijekom školske godine 2018./2019., policijski službenici za prevenciju održali su 40 edukativnih radionica u 24 osnovne škole, kojima su prisustvovala 942 osmaša, odnosno, učenici 52 osma razreda. Do kraja školske godine planiraju se provesti radionice s učenicima osmih razreda i u preostalim osnovnih školama. U utorak su pak za učenike prvih razreda Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok održane dvije radionice, a provedba će se nastaviti i u ostalim zagorskim srednjim školama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba