Niže plaće, ali više vremena za obitelj

ŠTO KAŽETE NA OVU MJERU? Varaždinska općina Martijanec od danas ukinula rad nedjeljom i blagdanima u svih sedam trgovina

Objavljeno: 01.01.2019. zagorjeinternational

Varaždinska općina Martijanec ima sedam trgovina, a od danas nijedna neće raditi nedjeljom i blagdanom. Jedna je to od prvih hrvatskih općina koja je uvela tu mjeru – oko četiri tisuće stanovnika prihvatilo je inicijativu koju je pokrenuo načelnik općine Dražen Levak.
– Kod nas je 25 žena, računamo da je to 25 obitelji. Cilj ovog sporazuma je da se omogući zaposlenima u trgovinama, od čega je velika većina žena, da nedjelju, umjesto na radnom mjestu, provedu u društvu svojih obitelji – rekao je Levak za RTL.
Prema podacima Eurostata, oko 30 posto građana u Hrvatskoj radi nedjeljom. Procjenjuju da se baš vikendom u blagajne slijeva oko 60 posto ukupne potrošnje građana. Bilo je već nekoliko pokušaja da se u Hrvatskoj rad nedjeljom ukine, ali Ustavni je sud oba puta to srušio. Kada su nedjelje bile neradne, rasla je potrošnja subotom i ponedjeljkom. U Hrvatskoj je zakonom regulirano da se rad nedjeljom plaća 35 posto više nego radnim danom, a blagdanima 50 posto, što znači da će trgovkinje u Martijancu u 2019. imati 54 radna dana manje, time i manju zaradu, ali više vremena za sebe, piše RTL.hr.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba