Društvo multiple skleroze KZŽ u Zaboku organiziralo predavanje neurologa Marija Habeka na temu “Liječenje multiple skleroze bez diskriminacije“

“Ključ je u pravovremenom početku liječenja oboljelih, kojih u Hrvatskoj ima više od šest tisuća”

Objavljeno: 07.12.2018. IB

Društvo multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije organiziralo je u Centru za mlade i nezavisnu kulturu u Zaboku predavanje i konferenciju “Liječenje multiple skleroze bez diskriminacije“.
Multipla skleroza je kronična, neizlječiva, upalna bolest središnjeg živčanog sustava, što znači da upalna oštećenja mogu zahvatiti veliki i mali mozak, moždano deblo i kralježničnu moždinu. MS se javlja u svim životnim dobima, no najčešće između 18. i 50. godine.

Više od 6000 oboljelih

Na konferenciji je istaknuto kako su ukinuta tri diskriminirajuća kriterija za liječenje oboljelih od multiple skleroze, a to su dob do 55 godina, trajanje bolesti najmanje godinu dana te dva liječena pogoršanja u dvije godine. Predstavljene su nove smjernice za liječenje te bolesti, prema kojima će nakon 20 godina biti omogućeno pravovremeno liječenje više od 6000 osoba oboljelih od multiple skleroze u Republici Hrvatskoj. Novost je i uvođenje lijeka za liječenje primarno progresivnog oblika bolesti.

Edukacija neurologa

Nove smjernice HZZO-a stupile su na snagu 22. studenoga, a predstavio ih je neurolog Mario Habek iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, koji je istaknuo da je novost, osim novih smjernica, mogućnost propisivanja novog lijeka pacijentima s primarno progresivnim oblikom multiple skleroze, što do sada nije bilo moguće, niti je na listi lijekova postojao lijek za primarno progresivni oblik MS-a. Istaknuo je i potrebu za osnivanjem centra za liječenje, važnost pravovremenog početka liječenja, temeljenog na konkretnim podacima i iskustvima iz ostalih zemalja, kao i o važnost educiranja neurologa o liječenju i svim novitetima.
Konferencijom je obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom, a upriličeno je i blagdansko druženje za sve članove i goste. Prisustvovala je i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek, kao i predstavnica općine Gornja Stubica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba