“Sport i duhovnost. Uključiti život u igru”

VATIKAN: Na međunarodnom kongresu sudjelovat će i naš rektor Domagoj Matošević

Objavljeno: 06.05.2024. zagorjeinternational

U Vatikanu će se od 16. do 18. svibnja ove godine održati međunarodni kongres na temu “Sport i duhovnost. Uključiti život u igru”, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice, prenosi Radio Marija Bistrica

Papa Franjo je u više navrata istaknuo kako sport može biti sredstvo susreta, formacije i posvećenja. Tako u poruci prigodom objavljivanja dokumenta „Dati najbolje od sebe. O kršćanskom pogledu na sport i osobu“ Dikasterija za laike, obitelj i života Papa ističe kako u kulturi u kojoj dominiraju individualizam i jaz između mlađih naraštaja i starijih osoba, sport je povlašteni prostor oko kojeg se ljudi susreću bez ikakve razlike u rasi, spolu, religiji ili ideologiji i gdje možemo doživjeti radost zajedničkog natjecanja radi postizanja zajedničkog cilja, sudjelujući u timu gdje se uspjeh ili poraz dijeli i nadilazi; to nam pomaže odbaciti ideju da do cilja možemo doći fokusiranjem isključivo na sebe same. 

– Važno je donositi, približiti tu radost koju prenose sportovi, a to nije ništa drugo već otkrivanje ljudskih potencijala koji nas potiču otkrivati ljepotu stvorenog svijeta i samog ljudskog bića, stvorenog na Božju sliku i priliku. Sport može otvoriti put Kristu u onim mjestima ili sredinama u kojima, iz raznih razloga, nije moguće izravno ga naviještati; a osobe, svojim svjedočenjem radosti, kroz timske sportove, mogu biti glasnici Radosne vijesti – ističe Papa. 

Na kongresu će sudjelovati i preč. Domagoj Matošević, rektor Svetišta Majke Božje Bistričke i kapetan hrvatske svećeničke nogometne reprezentacije i sam sportaš, koji se u ranoj mladosti aktivno bavio rukometom. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba