MUČNI PRIZORI: Kod Velike Gorice održana kontroverzna Štraparijada

PRIJATELJI ŽIVOTINJA: Veterinarska inspekcija dopustila zlostavljanje životinja

Objavljeno: 06.05.2024. zagorjeinternational

Aktivisti udruge Prijatelji životinja jučer su prisustvovali Štraparijadi u Strmcu Bukevskem kod Velike Gorice. Riječ je o međunarodnom natjecanju u vuči trupaca u kojem se koriste konji.

Iz udruge upozoravaju da su oni vidjeli “udaranje konja bičem, ožiljke na koži, zadavanje konju boli povlačenjem žvala” te da su to samo su neki od mučnih prizora kojima su svjedočili.

– Zapanjeni smo što se grubo kršenje zakona i neskriveno mučenje konja odvijalo pred očima veterinarske inspekcije, koja se oglušila na naše traženje da zabrani održavanje ovog događaja. Ovo nije natjecanje u povlačenju trupaca, već u zlostavljanju konja – kazala je koordinatorica projekata u udruzi Snježana Klopotan Kačavenda.

– Mala djeca nosila su u rukama kao igračke bičeve koji su se prodavali kao suveniri, dok su starija djeca i udarala konje bičevima. Mnogi konji imaju ožiljke i rane na koži od udaraca i bilo je vidljivo da se boje svojih vlasnika, od kojih su ih neki udarali bičevima prije natjecanja – navodi.

Iz udruge podsjećaju da Zakon o zaštiti životinja zabranjuje korištenje konja za izvlačenje trupaca iz šuma, ali istodobno ne zabranjuje da ih se u tu istu svrhu koristi na natjecanjima te da konj neće vući pretovarena kola već će stati pa je jasno i da neće povlačiti trupce od dvije tone.

– Nakon što iz dana u dan dobivaju batine, skriveni od pogleda javnosti u štalama, na tzv. natjecanjima reagiraju poslušno već na podizanje ruke, zamah biča ili povik i muče se da povuku trupac. To je užasno zlostavljanje konja koje se ne može ničim opravdati, a osobito ne ispraznom zabavom. Sama ta činjenica dovoljna je da veterinarska inspekcija ne bi smjela izdati odobrenje ni za jednu štraparijadu – objašnjava Klopotan Kačavenda.

Udruga upozorava da batinanje konja nije izoliran slučaj nego svakodnevni dio treninga za pripreme konja za natjecanja u povlačenju trupaca, o čemu su uputili dopis Državnom inspektoratu za koji navode da ignorira dopise odobravajući “događanja koja predstavljaju i kazneno djelo mučenja životinja i kršenje Zakona o zaštiti životinja, koji propisuje da je životinje zabranjeno koristiti za natjecanja ako ih se pri tome prisiljava na ponašanje koje kod životinja izaziva bol, patnju, ozljede ili smrt”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba