Zagorski učenici uspješni na Smotri hrvatskog školskog filma u Sinju

Dokumentarac zlatarskih osnovnoškolaca među 38 najboljih uradaka, istaknula se i dva filma učenika ŠUDIGO-a

Objavljeno: 01.10.2018. JJ

Na Smotri hrvatskog školskog filma, učenici iz Krapinsko – zagorske županije sudjelovali su s tri filma. U konkurenciji gotovo 200 filmova, četveročlano Državno prosudbeno povjerenstvo, na čijem je čelu bio poznati hrvatski filmolog Krešimir Mikić, izabralo je u kategoriji osnovnih škola 38 najboljih filmova, među kojima je bio dokumentarac učenika zlatarske Osnovne škole, “Ljuba zvonarka”, koji je svojim mobitelom snimio Leonardo Rihtarić.

Montirali u knjižnici

S već sada u cijeloj Hrvatskoj poznatom zvonaricom iz sela Martinščine nedaleko od Zlatara, razgovarao je Mateo Raškaj, a sve se odvijalo pod uredničkom palicom Matije Varge. Sva trojica učenici su OŠ Ante Kovačića iz Zlatara, a film su montirali u školskoj knjižnici, pod mentorstvom stručnog suradnika knjižničara Denisa Vinceka. U kategoriji srednjih škola bilo je znatno manje filmova, a među najboljima bili su “Motus” i “Ritual ispijanja kave”, koje su snimili i montirali učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Na Državnoj smotri, koja je od 26. do 28. rujna održana u Sinju, bili su sa svojim mentorom samo zlatarski školarci Leonardo Rihtarić i Matija Varga, koji su odgledali izbor najboljih filmova i aktivno sudjelovali na dvama okruglim stolovima. Priznanja njihovu mentoru te Leonardu i Matiji predao je predstojnik splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje Vlade Matas. Matija i Leonardo obišli su mnoge znamenitosti Sinja, a dali su i intervju za prvi program Hrvatskoga radija.

“Zlatarske iskrice”

Matiji, koji je od rujna učenik prvog razreda Srednje škole Zlatar, ovo je, nakon LiDraNa, bila druga državna smotra na kojoj je sudjelovao. On je ujedno urednik školskog lista “Zlatarske iskrice” br. 59., koji je proglašen najboljim školskim listom u kategoriji osnovnih škola u ovoj godini. Leonardo je ove godine osmaš, obožava multimediju i već sada razmišlja o potencijalnim radijskim i filmskim ostvarajima, a urednik je i jubilarnog 60. broja “Zlatarskih iskrica”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba