Združena vježba u organizaciji Zavoda za hitnu medicinu KZŽ, u kojoj je sudjelovalo 200-tinjak osoba, pokazala visoku razinu spremnosti zagorskih hitnih službi

U eksploziji i požaru u kumrovečkom Znanstveno – studijskom centru, ozlijeđene 53 osobe

Objavljeno: 01.10.2018. zagorjeinternational

“Eksplozija i požar u kinodvorani” naziv je vježbe Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije koja je provedena na području Znanstveno – studijskog centra u Kumrovcu (Spomen dom). Radilo se o združenoj vježbi službi sanitetskog prijevoza Doma zdravlja KZŽ, Policijske postaje Klanjec, Crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja, javnih vatrogasnih postrojbi, Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Kumrovca te njihovih prijatelja iz Slovenije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje – Područni ured Krapina, te Zavoda za hitnu medicinu KZŽ kao organizatora.
Vježba je simulirala nesreću s 53 ozlijeđene osobe, a cilj vježbe bila je provjera spremnosti službi i unapređenje načina zajedničkog koordiniranog reagiranja u masovnoj nesreći, s naglaskom na medicinsko zbrinjavanje i medicinski odgovor.

Srednja škola Pregrada

– Nastojali smo prikazati kako bismo funkcionirali u slučaju veće nesreće, kakva nam je komunikacija, i na takvim vježbama nakon evaluacije vidimo gdje su nam slabe točke koje kasnije možemo popraviti. Ovdje je danas bilo 86 djelatnika Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije, dok je ukupno u vježbi sudjelovalo 200-tinjak osoba, od čega 53 statista. Statisti su učenici Srednje škole Pregrada medicinskog smjera, koji na taj način vježbaju svoje buduće zvanje, da vide što ih čeka kad jednog dana počnu raditi. Nikad do sada nismo imali vježbu u objektu, odnosno, evakuaciju iz objekta, a pripreme su počele još u srpnju. Kada vježba završi, imamo ćemo sastanak na kojem ćemo razgovarati o tome što je bilo dobro, što nije bilo dobro, no, na temelju onog što sam do sad vidio, mogu reći da se vidi poboljšanje u odnosu na ono što smo do sada radili – rekao je Krešimir Božić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ.

Vježba se odvijala pod budnim okom krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara i njegovog zamjenika Anđelka Fereka – Jambreka, inače načelnika Stožera civilne zaštite KZŽ.

– Da bi nam službe bile obučene, naravno da je potrebno organizirati ovakve velike vježbe. Ovo je jedna od većih vježbi organiziranih do sada, a ono na što smo željeli obratiti posebnu pozornost, je sinkronizirani rad svih službi. Vježba je rađena u realnom vremenu, što znači da su vozila hitne pomoći stvarno pristizala iz Pregrade, Zaboka, Konjščine, Zlatara i Marije Bistrice, da bismo vidjeli koliko im vremena treba i naposlijetku, kako će naše službe organizirati prihvat unesrećenih. Ono što smo vidjeli, jest da možemo brzo reagirati i da imamo mlade, dobro obučene djelatnika Zavoda za hitnu medicinu KZŽ – rekao je župan Kolar.

Osam timova

Zadovoljan je i njegov zamjenik Ferek – Jambrek.
– Moram pohvaliti sve koji su sudjelovali, bio je to jedan profesionalizam na jako visokoj razini, i zaista, kao zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite, mogu reći da se možemo ponositi svim ovim ljudima, no, ne daj, Bože, da ovako nešto zaista trebamo. Bilo je ovdje osam timova hitne medicine, preko 86 liječnika, dobrovoljna vatrogasna društva. Zahvaljujući današnjoj vježbi, mogu reći da, ukoliko bi došlo do neke veće nesreće, mi smo spremni, zahvaljujući našim dobro obučenim djelatnicima i kvalitetnoj opremi – zaključio je Ferek – Jambrek. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba