ZAGORSKI COUNTRY: Na prvoj večeri Festivala kajkavskih popevki nastupila Gordana Ivanjek Tušek, koja će sutra izvesti i svoju novu pjesmu, čiji tekst i glazbu potpisuje njezin suprug Žarko Tušek

“Tu sam doma, i zato je tu i najljepše i najteže popevati”

Objavljeno: 07.09.2018. Jelena Jazbec

– Ovo je festival koji mi je najvažniji od svih festivala. Iako je svaki poseban na svoj način, ovo je moj festival, tu sam doma, kako nerijetko volim reći, tu je najljepše, ali i najteže popevati. Nije lako nastupati pred domaćom publikom – kaže nam Gordana Ivanjek Tušek, poznata zagorska pjevačica, koja već desetak godina redovito nastupa na poznatom Festivalu kajkavskih popevki, koji se ove godine održava 53. puta.
Danas je tako održana prva, retrospektivna večer, na kojoj se izvode antologijske popevke s dosadašnjih izdanja krapinskog Festivala, a Gordana je u duetu s glumcem Duškom Modrinićem izvela veselu skladbu “Jurek i Katica”, u originalu duet Marije Adler i Nenada Kumrića, te u potpuriju skladbu “Zagorske steze”.

“Treba se izboriti”

– Trebalo je dosta godina da uopće stanem na pozornicu krapinskog Festivala i smatram da je to u redu, da se treba izboriti kako bi se došlo do nastupa na tom Festivalu. Drago mi je što se iz godine u godinu imamo osvježenja što se tiče aranžmana i glazbe. Dakako da tu uvijek moraju biti domaće polkice i slično, ali smatram da treba malo osvježiti sve to s nečim novim, modernijim, a opet da se osjeti duh Krapine i kaja – ističe Gordana Ivanjek – Tušek, koja će se predstaviti i na sutrašnjoj večeri novih skladbi, i to s pjesmom “Gda bum te vidla nazaj”, za koju tekst i glazbu potpisuje ni više ni manje, nego njezin suprug, saborski zastupnik Žarko Tušek. On joj je, naime, već napisao nekoliko skladbi za razne festivale, a ova je ipak po nečemu posebna.
– Drago mi je što se pjesma već vrti na radijskim postajama, što znači da je prepoznata. Možda zato što je malo drugačija, volim u šali reći da je to jedan zagorski country i upravo smo ciljano išli na to. Tema je ljubavna, radi se o pomalo tužnoj skladbi, ali mora biti i takvih balada na repertoaru – ističe Gordana, te dodaje kako uživa u izvođenju pjesama koje je napisao njen suprug.
– On me najbolje poznaje i najbolje zna što mi leži – kaže.
Aranžman pjesme potpisuje Toni Eterović, s kojim Gordana već godinama uspješno surađuje, a na pjesmi gostuje i Jimmy Matešić, frontmen poznate grupe Plava Trava Zaborava, koji s njom pjeva refren.

Narodna nošnja

– Ova je pjesma dokaz koliko aranžman pjesmu može učiniti dobrom – ističe Gordana, koja je, baš kao i njezin kolega Duško Modrinić, večeras nastupila u turopoljskoj narodnoj nošnji, dok će sutra nositi narodnu nošnju s područja Draganića, iz okolice Karlovca.
– Tu je nošnju nekoliko godina nosila Tanja Mršić. Radi se o prekrasnoj nošnji, koja nije tipična crveno – bijela, nego je rozo – bijela. Mislim da meni rozo dobro stoji, pa sam se odlučila za nju – otkrila nam je Gordana Ivanjek – Tušek.
Na retrospektivnom koncertu “Popevke za navek” nastupila su brojna poznata imena, poput Ronalda Brausa, Mire Ungara, Gazdi, Maje Vučić, Bojana Jambrošića, Barbare Othman, Mije Dimšić, Zdenke Kovačićek i Radeka Brodareca, a izvedeno je ukupno 28 skladbi. Prije koncerta, ispred Festivalske dvorane, već tradicionalno, nastupili su Gradski puhački orkestar Krapina i Krapinske mažoretkinje.
Sutra će pak biti izvedene 22 nove skladbe. Program počinje u 20 sati, uz izravni prijenos na drugom programu Hrvatske radiotelevizije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba