OVOGODIŠNJE DEVETO IZDANJE MEĐUNARODNOG PJEVAČKOG NATJECANJA OKUPILO 26 ZBOROVA I VOKALNIH SASTAVA S PREKO 800 PJEVAČA

Grand Prix “Zlatne lipe Tuhlja” osvojio “Goriški komorni zbor” iz Slovenije

Objavljeno: 03.06.2018. zagorjeinternational

“Goriški komorni zbor” iz slovenske Nove Gorice osvojio je Grand Prix devetog Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova, “Zlatna lipa Tuhlja”, održanog u subotu u Termama Tuhelj. Pobjednički zbor nastupio je pod umjetničkim vodstvom dirigentice Mateje Černic te je dobio pozivnicu za Festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu. U natpjevavanju za pokal sudjelovalo je još pet zborova, koji su osvojili zlatne plakete: mješoviti zbor Bistrica ob Sotli, s dirigenticom Špelom Drašler (Slovenija), Akademski zbor “France Prešeren” Kranj, s dirigentom Fernandom Mejiasom (Slovenija) i Muški zbor “Srečko Kosovel” Ajdovščina, s dirigentom Andrejom Makorom (Slovenija), Mješoviti zbor “Una” Novi Grad, s dirigentom Goranom Vuletom (Bosna i Hercegovina) te Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Zagreb, s dirigentom Josipom degl’ Ivelliom (Hrvatska).

Zlato dirigentima

Ovogodišnje natjecanje okupilo je preko 800 pjevača te 26 zborova i vokalnih sastava iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Na otvorenju su svi okupljeni zborovi, u amfiteatru Hotela “Well” zajedno zapjevali hrvatsku himnu. Sloveniju je pjesmom predstavio Zbor “Lipnica” iz Kamne Gore, dok su se sarajevski “Željezničar” i hrvatski “Đuro Prejac” Desinić ujedinili u Cossettovoj skladbi “Moja diridika”.
Natjecanje su organizirali KUD “Naša lipa” Tuhelj, Turistička zajednica područja općine Tuhelj, grada Klanjca i općine Veliko Trgovišće i Terme Tuhelj, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Krapinsko – zagorske županije, Općine Tuhelj i Hrvatskog sabora kulture. Stručni ocjenjivački odbor činili su Josip Jerković i Robert Homen iz Hrvatske te Borut Smrekar iz Slovenije. Umjetnički i prošireni ocjenjivački odbor činili su Darjana Blaće – Šojat te Armando Slaviček.
Na otvorenju je sve prisutne pozdravio predsjednik KUD-a “Naša lipa” Tuhelj Armando Slaviček, riječima pjesme “Dobro mi došel, prijatelj”, istaknuvši kako pjesma briše granice i povezuje ljude. Pozdravnu riječ je uputila i Tatjana Petranović Capar, u ime TZ područja općine Tuhelj, grada Klanjca i općine Veliko Trgovišće te Termi Tuhelj. Mladen Hercigonja, načelnik Tuhlja, istaknuo je kako je općina Tuhelj bogata prirodnim ljepotama, ali i ljudskim potencijalima, te je uputio posebnu zahvalu članovima KUD-a “Naša lipa” na promociji općine Tuhelj u Hrvatskoj i regiji. Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je istaknuo kako Krapinsko – zagorska županija snažno podupire projekt “Zlatna lipa Tuhlja” te će iduće godine, kad se obilježava 10. jubilarno natjecanje, udvostručiti financijsku potporu ovom događanju. Svi dirigenti su za svoj trud i zalaganje sa zborovima primili zlatne medalje, bez obzira na ostvarene rezultate.

Desiniću srebro

U devet godina održavanja, na “Zlatnoj lipi Tuhlja” nastupila su 83 različita zbora i vokalna sastava iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke te Bosne i Hercegovine. Organizatori ovog natjecanja pomno prate uspjehe zborova koji su tijekom godina nastupili na “Zlatnoj lipi Tuhlja”, pa su tako dvostrukim pobjednicama, slovenskom Ženskom zboru “Carmen manet” iz Kranja, za njihovu pobjedu na Euroviziji zborova u Rigi poklonili tortu s likom njihovog dirigenta Primoža Kerštanja.
Od zagorskih predstavnika, Pjevački zbor “Đuro Prejac” iz Desinića je osvojio srebrnu plaketu, a Pjevački zbor Kraljevec na Sutli priznanje. Mješoviti pjevački zbor KUD-a “Naša lipa” Tuhelj nastupio je revijalno na otvorenju natjecanja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba