U sklopu Dana otvorenih vrata EU u KZŽ, u Mariji Bistrici organizirana radionica pripreme najpoznatijeg zagorskog specijaliteta

TKO IH RADI BOLJE? Zagorske štrukle pripremale bake, profesionalni kuhar i učenici SŠ Zabok

Objavljeno: 09.05.2018. AB

U sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata u Krapinsko – zagorskoj županiji te projekta “Uživam tradiciju”, Zagorska razvojna agencija organizirala je u Mariji Bistrici kulinarsku radionicu na temu pripreme zagorskih štrukli. Cilj radionice bio je kroz prezentaciju pripreme promovirati gastronomsku vrijednost zagorskih štrukli, ukazati na važnost očuvanja tog tradicionalnog zagorskog specijaliteta te stvaranja autohtonog gastronomskog proizvoda i promocije istog u sklopu tradicionalne ugostiteljske ponude Hrvatskog zagorja.

“Uživam tradiciju”

Uz prezentaciju programa prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska te projekta “Uživam tradiciju”, u sklopu kojeg ZARA sudjeluje u ulozi projektnog partnera, održane su kulinarske radionice na temu zagorskih štrukli, na tri različita punkta – na jednom su na tradicionalan način štrukle pripremale bake, na drugom profesionalni kuhar iz Bluesun hotela Kaj, a na trećem punktu svoje znanje i umijeće pokazali su učenici Srednje škole Zabok.

Također, u sklopu radionica gostovala je predstavnica Parnasa, Zavoda za kulturu i turizam iz Slovenije, partnerske organizacije na projektu “Uživam tradiciju”, koja je posjetitelje upoznala sa značenjem i vrijednošću slovenske kulinarske baštine – poprtnika (božićnog kruha) te predstavnici udruge Tradicija Zagorja koji su predstavili tijek procesa zaštite štrukli.

Uvod u Štruklijadu

Ujedno, ovo događanje bilo je uvod u Štruklijadu koja će biti održana u srpnju u “Starom selu” u Kumrovcu. Radionici su prisustvovali predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki, zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek te načelnici Marije Bistrice i Sv. Križa Začretja, Josip Milički i Marko Kos.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba