“VJEČNO TREPERENJE U SVIJETU”

U zabočkoj Velikoj galeriji otvorena izložba “Zlatarske palete”, ususret 25. obljetnici bogatog djelovanja te Udruge

Objavljeno: 19.03.2018. JJ

U Velikoj galeriji grada Zaboka otvorena je izložba Udruge likovnih umjetnika “Zlatarska paleta”, simboličnog naziva “Vječno treperenje u svijetu”, ususret 25. obljetnici bogatog djelovanja Udruge pod prepoznatljivim imenom. Mnogobrojna okupljena publika mogla je uživati u radovima 25-ero umjetnika – od vrhunskih skulptura, slika, fotografija do koncepata i grafika u različitim tehnikama, stilovima, poetikama i pristupima u obradi teme ili materijala. Ta različitost ideja i umjetničkih vizija provodni je motiv koji iz godine u godinu obogaćuje “Zlatarsku paletu” i čini je prepoznatljivom i originalnom.
Otvaranje izložbe započelo je glazbenim nastupom sopranistice Mande Sviben u pratnji harmonikaša Mislava Svibena, koji su svojim trostrukim pjevačkim i sviračkim nastupom obogatili izložbu.

Kolektivno pamćenje

Voditeljica galerije Bojana Birač pozdravila je izlagače, domaćine, goste i publiku, kao i dogradonačelnica Zaboka Valentina Đurek, koja je prisutne pozdravila u ime Grada Zaboka i naglasila važnost promicanja kulture i umjetnosti te izrazila zadovoljstvo što će upravo u prostoru Velike galerije biti izložena vrhunska umjetnička djela. U ime grada Zlatara, gdje se nalazi središte Udruge, prisutne je pozdravila gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek. Predsjednik Udruge Darko Varga izrazio je veliko zadovoljstvo organizacijom ove hvalevrijedne izložbe, koja, kako je rekao, postaje dio jedne povijesti, kulture i nasljeđa te je najveća skupna izložba članova “Zlatarske palete”, izložba koja je dostojno, kvalitetno i na najvišoj razini okrunila dvadesetpetogodišnji umjetnički rad umjetnika i zaljubljenika u umjetnost.

Autorica Predgovora u Katalogu i jedna od izlagačica, Tina Marušić, naglasila je važnost obljetnice kao događaja koji potvrđuje kvalitetu i vjerodostojnost Udruge s dugogodišnjim i bogatim djelovanjem, organizacijom, akcijama i sudjelovanjima u izložbama diljem Hrvatske i u inozemstvu. Objasnila je simboliku organiziranja tradicionalnih godišnjih izložbi “Zlatarske božićnice” i izložbe “Ususret Uskrsu”, koje prijateljski spajaju gradove Zlatar i Zabok, te je istaknula najvažnija događanja koja su obilježila 25 godina postojanja, sa zaključkom o umjetnicima i umjetnosti koja postaje dio kolektivnoga pamćenja. Izložbu je službeno otvorio Anđelo Miloš, Zmaj Prečki od Školjića, meštar Zmajskih stolova, koji je istaknuo djelovanje i povijest Družbe te njezin značaj za očuvanje hrvatske povijesti i kulture, referirajući se na izložbu koja spaja dva člana Družbe i Zlatarsku paletu.

Do 6. travnja

S velikim entuzijazmom, otvorena je velika izložba “Zlatarske palete”, čija će se glavna dvadesetpetogodišnja proslava obilježiti na ovogodišnjoj “Zlatarskoj božićnici”. Izložba je popraćena izvrsnim Katalogom, s predstavljačkim radovima autora i njihovim životopisima, Predgovorom i pjesmom, u kreaciji i dizajnu Krešimira Varge.
Izložba je organizirana pod pokroviteljstvom Udruge likovnih umjetnika “Zlatarska paleta”, Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja i Pučkog otvorenog učilišta u Zaboku, a otvorena je do 6. travnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba