UPOZNAJTE ŽIVOT JEDNOG OD NAJOZLOGLAŠENIJIH SLAVONSKIH VELIKAŠA

U Muzeju seljačkih buna otvara se izložba “Franjo Tahy i Tahyjev grad u Donjoj Stubici”

Objavljeno: 04.02.2018. Jelena Jazbec

Povodom obilježavanja 445. obljetnice završne bitke Velike seljačke bune iz 1573. godine, u Muzeju seljačkih buna u petak, 9. veljače, u 18 sati otvorit će se izložba “Franjo Tahy i Tahyjev grad u Donjoj Stubici”. Na izložbi će biti predstavljen život jednog od danas najozloglašenijih slavonskih velikaša, kao i javna percepcija njegove ličnosti u historiografiji, umjetnosti i popularnoj kulturi.

Šenoin rukopis

Uz zanimljive arheološke nalaze iz razdoblja 15. – 17. st. i maketu utvrde u Donjoj Stubici, posebno mjesto zauzima preklopni sunčani sat iz 16. st. pronađen prilikom istraživanja, a koji je posebno prezentiran kratkim filmom. Na izložbi se planiraju izložiti knjige i ilustracije iz druge polovice 19. i 20. st., te likovna djela inspirirana Seljačkom bunom iz fundusa Muzeja seljačkih buna, koja dočaravaju Franju Tahya u književnosti i likovnim umjetnostima. Kako je u stalnom postavu Muzeja seljačkih buna izložena nadgrobna ploča Franje Tahya, postav će se obogatiti video-projekcijom nadgrobnog spomenika Franje Tahya.
Posebno će se samo prigodom otvorenja, a zahvaljujući Kući Šenoa u Zagrebu, posjetiteljima predstaviti jedina sačuvana originalna stranica rukopisa romana Augusta Šenoe “Seljačka buna”, koji se čuva u spomenutoj Kući, kao i originalna djela Nikole Istvanffya i kasnije Jurja Rattkaya, koji prvi u historiografiji opisuju Seljačku bunu. Od arheoloških nalaza koji će se izložiti na izložbi zanimljiva je i masivna konstrukcijska greda iskopana na Tahyjevom gradu. Na izložbi će se, uz crtež Duje Medića, izložiti i portret Franje Tahyja slikara Antuna Boris Švaljeka.

“Bitka kod Stubice”

Ovaj projekt ostvaren je uz blisku suradnju s Društvom Kajkaviana iz Donje Stubice, Hrvatskim državnim arhivom, Kućom Šenoa u Zagrebu i Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti. Izložba će se otvoriti u sklopu programa manifestacije “Bitka kod Stubice”, koju organizira Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica, a u kojoj svojim aktivnostima već dugi niz godina sudjeluje i Muzej seljačkih buna. “Bitka kod Stubice” održava se deseti, jubilarni put, a svečanost otvorenja izložbe održat će se na samu obljetnicu završne bitke. Autorica izložbe je dr. sc. Ivana Škiljan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba