U Krapini otvorena 23. Zimska škola informatike

Više od 300 polaznika podučavat će 20 stručnjaka, profesora i olimpijaca, kroz 21 radionicu na više od 100 računala – apsolutni hit je robotika

Objavljeno: 04.01.2018. Alen Brodar

Krešimir Nežmah, osvajač zlatne medalje na europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi, svečano je otvorio 23. Zimsku školu informatike u Srednjoj školi Krapina.
U srcu Hrvatskog zagorja tako će više od 300 polaznika, osnovnoškolaca i srednjoškolaca, iz 45 hrvatskih škola, od kojih 30 iz Krapinsko – zagorske županije, na 21 radionici i više od 100 računala podučavati 20 informatičkih stručnjaka, što profesora, što sadašnjih i bivših olimpijaca.
– Ove je godine robotika jako popularna, popunjeni su svi termini i vidi se da ima mnogo interesa. Sve su radionice za polaznike besplatne, a onima najboljima koji dolaze iz čitave Hrvatske, plaćen je i smještaj i hrana. Stoga moram zahvaliti Ministarstvu obrazovanja, Krapinsko – zagorskoj županiji, Grad Krapini, Srednjoj školi Krapina i našim suorganizatorima, Krapinskom informatičkom klubu, koji su to sve omogućili – rekao nam je organizator Zimske škole informatike, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara Alen Spiegl, koji se trudi da, budući da je ovo 18. put za se ZŠI održava u Krapini, ovdje ostane i u budućnosti.

Raspberry Pi

– Polaznike očekuju radionice, zavisno o njihovom interesu. Od onih najmanjih, koji tek uče o osnovama računala, preko onih koji već znaju nešto programirati, do učenika koji isključivo rade na kompleksnim algoritmima i pripremu za natjecanja. Prošle godine uvedena je robotika, što se pokazalo odličnim potezom, a ove je godine uveden Micro:Bit, responzivni web te Raspberry Pi – radionica s mini računalima. Interes je uglavnom stvarno velik – rekao nam je Stjepan Šalković iz Krapinskog informatičkog kluba.
Na početku otvorenja prisutnima su se obratio i domaćin, ravnatelj Srednje škole Krapina Ivica Rozijan, zatim Ivan Krešić iz Hrvatske zajednice tehničke kulture i Žarko Bošnjak iz Agencije za odgoj i obrazovanje, koji su istaknuli važnost informatike i digitalizacije u današnjem društvu te pozdravili hvalevrijedan projekt Zimske škole informatike.
Dobrodošlicu u Krapinu svima je poželio i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, istaknuvši da je ponosan što se ZŠI održava upravo u Krapini te da je to jedno od važnijih događanja u gradu tijekom godine, uz bok Tjednu kajkavske kulture.
– Dajemo punu podršku Zimskoj školi informatike, o tome jasno govori činjenica da smo je stavili u gradski proračun, kao i druge za grad značajne manifestacije. Današnje je društvo nezamislivo bez računala te je posebno bitno da djeca od malih nogu počinju učiti informatiku – rekao je Gregurović. Podršku školi pruža i Krapinsko – zagorska županija, čija je dožupanica Jasna Petek dodala kako je informatika ušla u sve pore našeg društva, ali da su oni napredni informatičari ti koji su budućnost našeg razvoja.

Informatika – obavezan predmet

Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, koji je ujedno ovom prilikom bio i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, prenio je pozdrave premijera i pohvalio organizatore Zimske škole informatike, a mi smo ga upitali kako napreduje uvođenje informatike u škole kao obaveznog predmeta.
– To je projekt ove Vlade kojeg vodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koji će sigurno donijeti velike rezultate u razvoju mladih inženjera i stručnjaka iz područja informatike, čija je budućnost neupitna – zaključio je Gršić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba