S DEVET GLASOVA ZA I TRI PROTIV

Prihvaćen prijedlog proračuna Općine Marije Bistrica, u iznosu od 44,4 milijuna kuna

Objavljeno: 21.12.2017. JJ

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća Marije Bistrice, s devet glasova za i tri protiv, izglasan je prijedlog proračuna za 2018. godinu, u iznosu od 44.464.000 kuna. Protiv proračuna bili su SDP-ovi vijećnici, koji su prije glasovanja predložili da se osiguraju sredstva za nabavu udžbenika svim učenicima, na što je načelnik Josip Milički rekao kako Općina iz svog proračuna godišnje izdvaja 700 tisuća kuna za stipendije, sufinanciranje učeničkih i studentskih domova, prijevoz, razne projekte i natječaje, pomoć darovitoj djeci i dodjelu godišnjih nagrada. Na godišnjoj razini, dodao je, za sufinanciranje udžbenika za socijalno ugrožene osigurano je 70 tisuća kuna.

Izmjena proračuna

– Stava smo da treba malo sustavnije ući u taj projekt sufinanciranja nabavke knjiga za sve osnovnoškolce. Ipak se moraju uzeti u obzir i jasni kriteriji, jer nije isto sufinancirati nabavu knjiga nekome tko ima prihode 25 ili 30 tisuća kuna i nekome tko ima 2-3 tisuće kuna. Malo su nam nejasni ti kriteriji. Mi smo spremni o tome razgovarati, ali moramo vidjeti jasne kriterije, uključiti i školu i razraditi jedan pravedan model – rekao je Milički.
Na sjednici je prihvaćena i treća izmjena proračuna općine za 2017. godinu, koji je umanjen na prihodovnoj strani za 19.208.468,82 kuna, te je razmjerno tome donio i smanjenje rashoda i izdataka na rashodovnoj strani. Prema zadnjoj izmjeni, proračun iznosi 18.523.922,64 kn.

Kapitalni projekti

Umanjenje je prije svega posljedica izbacivanja iz proračuna sredstava koja su bila predviđena za velike kapitalne projekte, prije svega za izgradnju vrtića i mrtvačnice uz proširenje groblja. Oba su ta projekta prijavljena na mjeru 7.4, ali kako do sada još nema rezultata, prebacuju se u sljedeću godinu. Ipak, načelnik Milički je izrazio zadovoljstvo iznosom proračuna prema trećoj izmjeni, naglasivši kako je bilo podosta projekata koji su realizirani uz pomoći izvan proračuna, nešto manje sa županijske razine, a više kroz nacionalne i EU natječaje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba