Izmjena poreznog zakona

Banke od nove godine Poreznoj upravi šalju stanje svih vaših računa

Objavljeno: 27.12.2016. Alen Brodar

Od Nove godine stupaju na snagu izmjene Općeg poreznog zakona, prema kojima će banke na mjesečnoj ili kvartalnoj razini Ministarstvu financija, odnosno Poreznoj upravi slati podatke o prometima svih računa građana i poslovnih subjekata.

Članak 114.

Iako su poreznici i do sada dobivali podatke o prometima po računima, banke Poreznoj upravi nisu morale slati i podatke o tekućim računima i štednim ulozima, no izmjenama Zakona ubačen je članak 114. koji obuhvaća i te vrste bankovnih računa.

U novom članku Zakona tako sada stoji:

1.) Banke su dužne Ministarstvu financija dostavljati podatke o prometu svih kunskih i deviznih računa pravnih osoba, fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost obrta i slobodnih zanimanja i građana, uključivo i podatke o prometu tekućih računa i štednih uloga.

2.) Podatke iz stavka 1. ovoga članka banke su dužne dostavljati putem raspoloživih informacijskih tehnologija mjesečno ili tromjesečno, kumulativno za razdoblje od 1. siječnja do posljednjeg dana izvještajnog razdoblja.

3.) Na poseban zahtjev Ministarstva financija banke su dužne za pojedine osobe podatke iz stavka 1. ovoga članka dostaviti i u drugim rokovima osim onih propisanih stavkom 2. ovoga članka te podatke o prometima svih ostalih računa.

4.) Troškovi davanja podataka poreznom tijelu ne zaračunavaju se

U lovu na “fušere”

Do sada Porezna nije redovno dobivala podatke o primanjima i potrošnji na tekućim računima, niti stanje na štednim računima, no to se sada mijenja, pa bi se svi kojima primanja značajno odstupaju od redovnih, prijavljenih primanja, mogli naći u problemima. Ovim izmjenama Općeg poreznog zakona obuhvaćeni su i štedni ulozi te promet po tekućem računu. U prijevodu, Porezna će strože nadzirati tko radi na crno i na ovaj način lakše doći do tih podataka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba