STARO SELO

33. put u Kumrovcu će se u nedjelju održati Zagorska svadba

Objavljeno: 16.08.2016. mladenmandic

Uz Rokovsku nedjelju i blagdan zaštitnika Kumrovca sv. Roka, po 33. put u Kumrovcu, u Muzeju “Staro selo”, će se u nedjelju održati “Zagorska svadba”. Manifestacija je osmišljena s ciljem očuvanja, njegovanja i predstavljanja nematerijalne tradicijske kulturne baštine Hrvatskog zagorja, pri čemu je poseban naglasak stavljen na svadbene običaje, pjesme, plesove i kulinarsku tradiciju. Tako kumrovečki Muzej “Staro selo” daje svoj obol kulturnom i turističkom promicanju sutlanskog kraja i cijelog Hrvatskog zagorja, te doprinosi očuvanju zagorskog identiteta.

 

Kineska izložba

Od 10 do 18 sati na prostoru “Starog sela” bit će prezentacija tradicijskih obrta uz stalne postave Muzeja. U 15 sati u programu pod nazivom “Zbirajte se svati”, održat će se prezentacija zagorskog folklora u tradicijskom ambijentu te muzejsko – edukativna radionica izrade tradicijskih svadbenih ukrasa od krep – papira. U 15.30 sati upriličit će se otvorenje izložbe “Kina u objektivu foto – aparata” koju će predstaviti Hrvatsko društvo prijatelja Kine. U 16 sati je otvorenje izložbe “Najljepši je crven cvijet”, autorice Slavica Moslavac iz Muzeja Moslavine Kutina te izložbe “Zbirajte se svati”, autora Gorana Škrleca iz Muzeja “Staro selo”.

 

Vatrogasna zabava

U 17 sati održat će se prikaz fragmenta svadbenih običaja iz sutlanskog kraja u izvedbi kumrovečke Etno – udruge “Zipka” pod nazivom “Zaruke”. Uz cjelodnevno događanje u Starom selu za dobro raspoloženje pobrinut će se i DVD Kumrovec organizacijom već tradicionalne vatrogasne zabave i to prvi puta puta pod šatorom na parkiralištu kraj zgrade Turističko – informativnog centra Kumrovec, odnosno na nekadašnjem kumrovečkom autobusnom kolodvoru . (Mladen Mandić)

 

Muzej “Staro selo” Kumrovec

Do petka traju prijave za Malu školu lončarstva

 

Do Centar za tradicijske obrte i vještine Muzeja „Staro selo“ Kumrovec organizira Malu školu lončarstva – radionicu izrade zemljanih posuda za pripremu tradicijskih jela i slastica koja je prije nekoliko tjedana odgođena. Zainteresirani se mogu prijaviti u Muzeju “Staro selo”, najkasnije do petka, 19. kolovoza. Radionicu će voditi dugogodišnji član Ceha tradicijskog obrta zagorske Obrtničke komore Ivan Kovačić, vlasnik obrta „Lončarija“ iz Marije Bistrice, u suradnji sa stručnim etnologom Muzeja „Staro selo“. Mala škola lončarstva održavat će se od 22. do 27. kolovoza, ispred stalnog postava lončarskog obrta muzeja u Kumrovcu. Sudionici će imati priliku upoznati cijeli proces izrade glinenih proizvoda. Radionica je besplatna za sve polaznike, a repromaterijale, alate i pomagala osigurat će Muzej “Staro selo”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba