Počela predizborna kampanja

U 3. izbornoj jedinici za ulazak u Hrvatski sabor natjecat će se 17 stranačkih, koalicijskih i neovisnih lista

Objavljeno: 16.08.2016. mladenmandic

Nakon što je Državno izborno povjerenstvo jučer utvrdilo pravovaljanost svih 177 kandidacijskih lista za prijevremene parlamentarne izbore koji će se održati 11. rujna, danas je i službeno počela predizborna kampanja. Ona će trajati do petka 9. rujna u ponoć, nakon čega slijedi predizborna šutnja. Sve stranke bile su dužne otvoriti posebne račune s kojih će se financirati izborna promidžba, primati donacije i plaćati računi. Sedam dana prije izbora, odnosno 5. rujna, stranke su dužne objaviti izvješće, a do 3. rujna ga trebaju dostaviti i Državnom izbornom povjerenstvu.

Pao postotak žena

– Prihvaćeno je 177 kandidacijskih lista, što je više nego na prošlim izborima, kada je bilo prihvaćenih 11 lista manje – njih 166. Na 90 lista stranke su samostalno predložile kandidate, a 84 liste su koalicijske. Najviše lista je u prvoj izbornoj jedinici, njih 19, a najmanje u devetoj, njih 13. Na svim kandidacijskim listama je 2456 kandidata, nešto više nego na prošlim izborima, kad ih je bilo 2311, dok je rekord 2003. godina s 5026 kandidata – rekao je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin. Ni ovog puta nije ispunjena zakonska normu o ravnopravnoj zastupljenosti muškaraca i žena na listama. Na prošlim izborima na listama je bilo 41,41 posto žena, a taj postotak je sad pao na 39,74 posto. Načelo ravnopravnosti spolova od najmanje 40 posto zastupljenosti muškaraca ili žena poštovane su na 123 liste, dok na 54 liste tog postotka nema. Prosjek starosti kandidata je 47,4 godine, što je jedan od najviših prosjeka životne dobi kandidata od 2000. godine, dok je na prošlim izborima taj prosjek bio 44,5. Hrvatin je napomenuo i to da će na glasačkom listiću stranke biti raspoređene abecednim redom, ali prednost imaju stranke ili koalicije koje su u svim izbornim jedinicama podnijele kandidaturu, a takvih je šest.

Liste nešto promijenjene

Što se tiče pravovaljanih kandidacijskih lista u trećoj izbornoj jedinici koje obuhvaća Krapinsko – zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju, ima ih 17 među kojima će se birači moći odlučiti za one koji su po njihovom mišljenju najkvalitetniji. Liste su donekle promijenjene u odnosu na prošlogodišnje i to ponajviše zbog toga što neke stranke više nisu u koaliciji, a ta će se promjena zasigurno ponajviše osjetiti baš u našoj trećoj izbornoj jedinici. Naime, na listi koju je predvodio HDZ više nema Ladislava Ilčića iz Hrasta, a na listi koju su predvodili SDP i HNS više nije predsjednik laburista Tomislav Končevski. Na SDP-ovoj i HNS-ovoj listi pojavilo se i jedno novo ime koje ima izgledne šanse da uđe u novi sastav Sabora, a to je pregradski gradonačelnik, SDP-ovac Marko Vešligaj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba