Istraživanje pokazalo:

Žitelji sjeverozapadne Hrvatske zadovoljniji životom od ostatka Hrvatske

Objavljeno: 23.06.2016. Jelena Jazbec

Građani sjeverozapadne Hrvatske zadovoljniji su životom nego oni u ostalim dijelovima Hrvatske, pokazalo je istraživanje Instituta Ivo Pilar, provedeno prošle godine na uzorku od tisuću građana – 196 iz sjeverozapadne Hrvatske i 804 iz ostalih dijelova Lijepe Naše, u dobi od 18 do 88 godina.

Obiteljski odnosi

Prema rezultatima istraživanja, žitelji Krapinsko – zagorske, Zagrebačke, Varaždinske, Međimurske i Koprivničko – križevačke županije zadovoljniji su od ostatka Hrvatske svojim odnosima u obitelji i prijateljskim odnosima, svojim osjećajem pripadnosti zajednici, optimističniji su kada razmišljaju o budućnosti, imaju više povjerenja u državne institucije i manje su zainteresirani za odlazak iz domovine.

Trećina Hrvata

Unatoč uvriježenom mišljenju da se na jugu, zbog opuštenije atmosfere i blaže klime, živi bolje nego na sjeveru, i rezultati europskih istraživanja pokazuju slične trendove. Prema prošlogodišnjem istraživanju Barometra, najzadovoljniji su stanovnici sjeverne Europe – Danske, Švedske i Nizozemske, dok su među najnezadovoljnijima Španjolci, Portugalci i Talijani. U Danskoj je zadovoljno 99 posto građana, a u Švedskoj 96 posto građana. Kada se govori o životnom zadovoljstvu svih Hrvata, nalazimo se na dnu europske ljestvice. U Hrvatskoj je nezadovoljna gotovo trećina građana, dok je europski prosjek 20 posto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba