Dan općine Budinščina

Pripremljeno nekoliko projekata za financiranje s novcem Europske unije

Objavljeno: 02.05.2016. mladenmandic

 

Općina Budinščina svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Domu kulture, proslavila je svoj dan. Općinski načelnik Radovan Hercigonja istaknuo je da je u 2015. godini utrošeno 360 tisuća kuna za program održavanje nerazvrstanih cesta, saniralo se nekoliko klizišta, nabavljena je i ugrađena info ploča u središtu Budinščine te izvršeni radovi na uređenju podloga za stajališta školskog autobusa i to u naseljima Budinščina, Gotalovec i Prepuštovec, a u naseljima Krapinica i Topličica s uređenjem podloga, uređen je i ugibališni prostor s ukupnim troškovima uređenja od 56.400 kuna. Za nabavu opreme autobusnih nadstrešnica za pet stajališta utrošeno je 72 tisuće kuna.

Nekoliko projekata

Ove godine pripremljeno je nekoliko projekata za sufinanciranje, prema Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU – uređenje nerazvrstanih cesta u općini Budinščina čija je vrijednost projekta 491.025 kuna, uređenje dječjeg igrališta u središtu Budinščine – ukupna projektna vrijednost je 263.262 kuna, rekonstrukcija javne rasvjete u naselju Budinščina, rekonstrukcija i uređenje nerazvrstane ceste dionica D-24 – Groblje Gotalovec, sanacija, rekonstrukcija, dogradnja i uređenje stare škole Zajezda u Dom za stare i nemoćne.
Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek rekla je da su bez obzira na smanjenje proračuna, projektne aktivnosti bile brojne i korisne za povećanje kvalitete života svih mještanki i mještana.
– Zadovoljna sam što je u tome sudjelovala i Krapinsko – zagorska županija koja je u prošle dvije i pol godine uložila preko 2,2 milijuna kuna u ceste i infrastrukturu te oko 300 tisuća kuna na različite komunalne akcije na području Budinščine.
Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki čestitavši Dan općine govorila je i o aktualnoj temi teritorijalnog ustroja Hrvatske.

Potreba decentralizacije

– Trenutno ne znamo u kom će obujmu i hoće li uopće opstati općine, ne znamo hoće li prekinuti naš hrvatski model županija. Iako smo danas po mnogočemu izjednačeni s drugim gradovima i općinama u Europskoj uniji, mi još uvijek ne znamo što će biti s našim općinama, gradovima i županijama. Mislim da je vrijeme da se napokon odluči te da svi mi možemo ozbiljno planirati budućnost znajući što možemo raditi i s kojim novcem – rekla je Vlasta Hubicki.
O potrebi decentralizacije države govorili su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Žarko Tušek te u ime brojnih prisutnih zagorskih gradonačelnika i načelnika Mirko Krznar, načelnik općine Konjščina.
Svečanu sjednicu Općinskog vijeća su kulturnim programom obogatili i članovi Osnovne škole i KUD-a Franjo Dugan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba