Muzej krapinskih neandertalaca

Sada što prije treba poraditi na dodatnim sadržajima i turističkoj ponudi

Objavljeno: 02.05.2016. mladenmandic

Nakon što su od 12. do 15. travnja u Bruxellesu održani Dani oznake Europske baštine, na kojima je predstavljeno ukupno 20 destinacija koje su do sada, u protekle dvije godine već primile ovu vrijednu oznaku, te devet novih lokaliteta koji su kandidirani prošle godine, danas je u Muzeju krapinskih neandertalaca održana konferencija za tisak. Muzejska savjetnica Vlasta Krklec, istakla je kako je prošle godine Hrvatska po prvi puta imala mogućnost predstaviti dva kandidata. Ministarstvo kulture predložilo je Centar industrijske baštine u Rijeci i Muzej krapinskih neandertalaca s nalazištem Hušnjakovo u Krapini.

Među devet

– Od ukupno 18 prijavljenih kandidata u 2015. godini, Europska komisija u drugom je krugu izabrala devet, među kojima i svjetski poznati lokalitet u Krapini kojemu je priznanje dodijeljeno u reprezentativnoj knjižnici Solvay u Bruxellesu. Osim Krapinčanima, Oznake Europske baštine svečano su dodijeljene i Dvorcu Olomouc i Nadbiskupskom muzeju u Češkoj, lokalitetu Sagres u Portugalu, Carskoj palači u Beču, Povijesnom kompleksu Sveučilišta Tartu u Estoniji, Glazbenoj akademiji Franz Liszt u Budimpešti, arhivu Mundaneum u Belgiji, Kompleksu istočnog fronta Prvog svjetskog rata u Poljskoj i Europskoj četvrti u Strasbourgu u Francuskoj. Uz muzejsku savjetnicu Vlasta Krklec, dodjeli priznanja bio je nazočan i veleposlanik RH u Bruxellesu Mato Škrabalo i nacionalna koordinatorica Anja Mamić iz Ministarstva kulture.

Zasluženo priznanje

Na konferenciji za tisak u Krapini govorili su i tvorci Muzeja paleontolog Jakov Radovčić i arhitekt Željko Kovačić rekavši kako je Muzej u šest godina posjetilo 600 tisuća ljudi i kako nisu iznenađeni visokim priznanjem jer krapinski Muzej to zaslužuje. Dogradonačelnik Krapine Dragutin Kozina i zagorski župan Željko Kolar rekli su kako je Europa prepoznala ovaj projekt i Zagorcima dodijelila ovo prestižno priznanje, no sada što prije zajedničkim snagama Ministarstva kulture, Krapinsko – zagorske županije i Grada Krapine treba prići i realizaciji druge faze projekta s dodatnim sadržajima i pratećom turističkom ponudom kako bi se što bolje iskoristili sve blagodati koje pruža ovaj svjetski poznati muzej.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba