Sajam poslova u Krapini

“Nužno je kreirati novu upisnu politiku, mladi moraju upisivati programe koje poslodavci traže”

Objavljeno: 12.04.2016. Jelena Jazbec

 

Više od četrdeset poduzeća i 267 slobodnih radnih mjesta predstavljeno je danas na 9. Sajmu poslova u sportskoj dvorani Srednje škole Krapina, u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina. Sajam je otvorio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, koji se pohvalio pozitivnim rezultatima na području zapošljavanja.

– U našoj županiji trenutno je 5798 nezaposlenih. Taj je broj ispod šest tisuća zadnji puta bio 2008. godine. To je pokazatelj da se nalazimo u zamahu investicija i da smo već izašli iz krize. Naši poduzetnici i obrtnici iskoristili su ulazak Hrvatske u Europsku uniju, iskoristili su mjere Vlade Republike Hrvatske, iskoristili su mjere koje je uvela Krapinsko-zagorska županija, te naši gradovi i općine. Rezultat toga je ovaj broj nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje – rekao je Kolar.

Pročelnica Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina Mirjana Jurman objasnila je koji je primarni cilj Sajma.
– Ovaj Sajam poslova zapravo je neposredni susret između poslodavaca, obrazovnih ustanova, nezaposlenih osoba, odnosno, svih onih koji djeluju na tržištu rada. Poslodavci zaprimaju životopise za bazu podataka ili da bi nekoga odmah zaposlili, a nezaposleni mogu saznati koje vještine i znanja poslodavci trebaju i kakve su im šanse na tržištu rada – rekla je Jurman.

Stipendiranje deficitarnih zanimanja

Na otvorenju Sajma prisutnima su se obratili i predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Krapina Josip Grilec, predsjednik Obrtničke komore KZŽ i potpredsjednik HOK-a Davor Pleško i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Svi su se oni složili u jednom – nužno je kreirati novu upisnu politiku, tako da mladi upisuju one obrazovne programe koji su traženi od strane poslodavaca. U tu svrhu, župan je najavio i uvođenje stipendija za deficitarna zanimanja.
Frizerka Suzana Pakrac (28) nikada nije radila u struci, jer, kako kaže, svi zapošljavaju frizerke s iskustvom, a ona nikada nije dobila priliku da ga stekne. Zato se po završetku školovanja zaposlila u tekstilnoj industriji, a kasnije i kao prodavačica. Na Zavodu je od listopada prošle godine, a na Sajam je došla kako bi pronašla svoju priliku na tržištu rada.
– Došla sam pogledati ponudu u tekstilnoj industriji i trgovini, no, nažalost, rekli su mi da, iako imam iskustva kao prodavačica, problem je što nisam te struke – otkrila nam je Suzana.

Tekstilna industrija

Iz razgovora s predstavnicama poduzeća Kostel promet d.o.o. i Kotka d.d. doznali smo kako posla u tekstilnoj industriji ima, pa se tako traže šivačice i šivači, krojačice i krojači, ali i visokoobrazovani.
– Ove godine planiramo zaposliti još trideset šivačica i šivača, s obzirom na to da smo otvorili pogon u Poznanovcu. Također tražimo i tehnologa proizvodnje te osobe za rad u kontroli kvalitete. Očekujemo dosta molbi, s obzirom na to da su nam se već javile neke zaposlenice iz poduzeća Estare Culto – rekla je Ida Medvedec Vukmanić iz Kostel Prometa.
Davor Halper rekao nam je da na Sajam dolazi već nekoliko godina, ali se uvijek razočara zbog činjenice da se ne otvaraju nove mogućnosti.
– Sustav obrazovanja i doškolovanja obuhvaća samo neka zanimanja, poput kuhara i konobara, za koje smatram da ih ima dovoljno. Budućnost je u tehnologiji, obnovljivim izvorima energije te zdravom i ekološkom uzgoju, samo što ne postoje obrazovni programi za ta područja – zaključio je Davor.
U sklopu Sajma poslova, održan je i okrugli stol na temu “Kako uskladiti potrebe tržišta rada“, a u 15 sati organizirana je prezentacija deficitarnih zanimanja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba