NAVIJAČKO – POSLOVNI IZAZOV

Kreće privatizacija Dinama, hoćete li kupiti dionice?

Objavljeno: 22.12.2015. Alen Brodar

Na Maksimiru je održava tradicionalna predbožićna skupština GNK Dinamo, a vodeći ljudi kluba, u odsustvu Zdravka Mamića, poručili su kako planiraju nastaviti istim putem u budućnosti, a već u 2016. godini najavili su početak preoblikovanja kluba u dioničko društvo, iako konkretne cifre i procijenjenu vrijednost Dinama nisu otkrili.

Direktor kluba Tomislav Svetina je istaknuo kako je priprema dokumentacije praktički privedena kraju i za dva ili tri mjeseca sve će biti zakonski spremno za preoblikovanje Dinama.
– Imali smo manje smetnje radi sveprisutnosti represivnog aparata pa smo imali otežanu komunikaciju s revizorima. Sve smo riješili i tu je elaborat. Sljedeće godine krećemo s postupkom preoblikovanja, rekao je Svetina.
Na početku procesa preoblikovanja radi se procjena imovine, a Dinamu je to radila revizorska kuća PricewaterhouseCooper, jedna od četiri najveće revizorske kuće na svijetu, uz suradnju odvjetničkog ureda Hanžeković i partneri. Nakon što se utvrdi vrijednost, kreće se u postupak koji se sastoji od više krugova. U prvom krugu se dionice nude jedinicama lokalne samouprave – u ovom slučaju je to Grad Zagreb. U drugom krugu pravo kupnje dionica imaju svi članovi kluba u jednakim omjerima. U trećem krugu pravo kupnje imaju oni članovi koji su upisali i uplatili dionice u drugom krugu, razmjerno svojim uplatama u drugom krugu, a četvrti krug je onaj u kojemu svi koji imaju želje i ljubavi mogu kupiti dionice Dinama, ako ih ostane. U slučaju da se niti tada ne prodaju sve dionice, postoji mogućnost da netko od vjerovnika svoje dugove pretvori u dionice, što su koristili klubovi koji su imali velika dugovanja. To znači i da bi eventualni strani investitor mogao kupiti dionice kluba tek u četvrtom krugu upisa dionica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba