KRAPINSKE TOPLICE

Njemački doktorski par kupio oronulu zgradu Bellevuea i otvaraju kongresnu salu, restoran, mini pivovaru i vinoteku 

Objavljeno: 22.12.2015. mladenmandic
 – Objekt smo kupili isključivo zbog toga što već više od 20 godina dolazimo u Krapinske Toplice i ovaj kutak Zagorja jednostavno obožavamo. Imali smo jako puno problema da otkupimo ovu zgradu, ali nadamo se da su ti problemi sada prošlost. Nastojimo je obnoviti već do kraja iduće godine i to kako je nekad izgledala, rekla je dr. Marija Krauß
Doktorski bračni par, Marija i Rainer Krauß, u Krapinskim su Toplicama ovih dana kupili oronulu zgradu nekadašnjeg Restauranta Bellevue, koji je svečano bio otvoren 14. lipnja 1892. godine prigodom posjete austro – ugarskog ministra rata Ferdinanda von Bauera.
Zgrada je trebala poslužiti kao željeznički kolodvor na koji bi austro – ugarski dostojanstvenici trebali doći u Zagorje, no željeznica ni do danas nije prošla kroz Krapinske Toplice. Ovaj objekt funkcionirao je kontinuirano sve do svibnja 1945. godine tijekom ljetne turističke sezone, a nakon Drugog svjetskog rata, u objektu je neko vrijeme bila škola, zatim “ćilimarija”, a nakon toga i ugostiteljsko poduzeće Astra, koje ga je koristilo kao skladište.
 Srce vuče u Zagorje
 Doktorica Marija Krauß, porijeklom iz Klokovca pokraj Krapinskih Toplica, koja je s 18 godina otišla u Düsseldorf kaže kako je prije 50 godina otišla u Njemačku gdje je završila doktorski studij anesteziologije, ali je korijeni uvijek vuku u Zagorje. Sa suprugom Rainerom koji u Njemačkoj ima veliku veterinarsku ambulantu, Zagorje, odnosno Krapinske Toplice, posjećuju već više od 25 godina. U Klokovcu su, na imanju njezinih roditelja, kupili i nekoliko starinskih kućica i štala koje su obnovili i namjeravaju ih ubuduće dati i u turističku ponudu. Staru zgradu Bellevuea koja napuštena stoji već tridesetak godina, Marija i Rainer, kupili su od Hypo banke koja je zgradu preuzela nakon stečajnog postupka. No o novcu koji su dali za kupovinu zgrade nisu htjeli govoriti.
– Objekt smo kupili isključivo zbog toga što već više od 20 godina dolazimo u Krapinske Toplice i ovaj kutak Zagorja jednostavno obožavamo. Imali smo jako puno problema da otkupimo ovu zgradu, ali nadamo se da su ti problemi sada prošlost. Nastojimo je obnoviti već do kraja iduće godine i to kako je nekad izgledala, rekla nam je Marija, a na pitanje koliko bi ih to sve stajalo, odgovorila kako se to, poučena svim problemima prilikom kupnje, u Hrvatskoj nikad ne zna.
 Planovi za budućnost
 Na upit što će ponuditi u turističkoj ponudi nakon obnove zgrade, Marija nam je rekla kako će na gornjem dijelu objekta biti multifunkcionalna dvorana za stotinjak osoba, u donjem dijelu bi bio ugostiteljski objekt s restoranom tradicionalnih zagorskih jela, a u podrumu bi otvorili malu pivovaru i vinoteku s najboljim zagorski vinima. U budućnosti bračni par iz Njemačke nastojat će otvoriti i školu terapijskog jahanja u Krapinskim Toplicama, no o tom projektu zasad nisu htjeli govoriti jer je, kažu, tek u začetku.

Načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić:
 Već dugo priželjkujemo da zgradu preuzme netko tko će je spasiti od propadanja
– Ugostiteljski objekti poput Bellevuea i šetnice poput Aleje kestena u Krapinskim Toplicama, neizostavni su element urbanističke slike svih austrougarskih lječilišta. Mještani Krapinskih Toplica već dugo priželjkuju da zgradu preuzme vlasnik koji će znati prepoznati njezinu vrijednost, spasiti je od propadanja i oplemeniti je turističkim sadržajem. Obitelj Krauß poznajem kao angažirane povremene stanovnike Krapinskih Toplica i izuzetno mi je drago da su se odlučili na ovaj poduzetnički pothvat kojim će obogatiti našu ugostiteljsku ponudu, ali i obnoviti topličku baštinu topličkog kraja, rekao nam je načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić, dodavši kako će im pružiti maksimalnu podršku u svladavanju mogućih administrativnih barijera kako bi Krapinske Toplice čim prije zasjale svojim punim sjajem.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba