Od 22 hrvatske škole, čak tri međimurske dobile Erasmus akreditaciju u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

Učenici Gospodarske škole Čakovec te SŠ Prelog i Čakovec nastavit će odrađivati praksu u inozemstvu, a škole će za takve aktivnosti dobivati financijska sredstva

Objavljeno: 16.02.2021. zagorjeinternational

Trima međimurskim srednjim školama, Gospodarskoj školi Čakovec, Srednjoj školi Prelog i Srednjoj školi Čakovec, dodijeljena je Erasmus akreditacija u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u novom programu od 1. ožujka 2021. do 31. prosinca 2027. godine.

Akreditaciju su dobile samo 22 škole u Hrvatskoj, a međimurske škole ocijenjene su maksimalnim brojem bodova za kvalitetu projektnog prijedloga, što je veliki  uspjeh za Međimursku županiju jer na području županije djeluje samo sedam srednjih škola, čime je spomenuti rezultat još vrjedniji.

Erasmus akreditacija pruža mogućnosti za mobilnost u svrhu učenja kao potpora organizacijama koje učenicima, učiteljima i nastavnicima, voditeljima osposobljavanja i drugom obrazovnom osoblju nude mogućnosti za profesionalni i osobni razvoj. Kako bi dobile akreditaciju, organizacije moraju izraditi plan za provedbu visokokvalitetnih mobilnosti te ih uvrstiti u svoju ponudu obrazovanja i osposobljavanja. Zahvaljujući dodijeljenoj akreditaciji, međimurske srednje škole imat će dodatnu priliku za rast i istraživanje, veće mogućnosti za osmišljavanje vlastite strategije te će svake godine dobivati financijska sredstva za nove aktivnosti mobilnosti, a stalni pristup financiranju znači da će se kvalitetnije moći usredotočiti na dugoročne ciljeve.

Ambasadori EU parlamenta

Gospodarska škola Čakovec prva je škola u Hrvatskoj kojoj je dodijeljena akreditacija u proteklom proračunskom razdoblju od 2015. godine do 2020. godine. U tom periodu više od 600 učenika i 40-ak nastavnika boravilo je u inozemstvu na stručnoj praksi i usavršavanju.

– Naša škola potvrdila je spremnost za daljnje provedbe aktivnosti mobilnosti u međunarodnom okruženju za učenike i nastavnike, zahvaljujući kojima stječu dodatne kompetencije u svojem području, što ih stavlja u poziciju visokokvalitetnih budućih stručnjaka – istaknuo je ravnatelj Gospodarske škole Čakovec Renato Vinko, naglasivši da trenutno provode pet Erasmus+ projekata u vrijednosti milijun eura.

Na ovaj način svojim učenicima omogućuju stjecanje praktičnih vještina, usavršavanje znanja u struci i stranim jezicima, širenje novih spoznaja, praćenje suvremenih trendova, ali i upoznavanje novih krajeva i sklapanje novih prijateljstava.

Za Srednju školu Prelog, ovo je druga po redu Erasmus akreditacija u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju koja im je dodijeljena, a to je dokaz i priznanje za dosadašnji kvalitetan rad škole u Erasmus projektima mobilnosti, na što je iznimno ponosan ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur. Do sada je više od 100 učenika i 10 nastavnika preloške srednje škole obavljalo stručnu praksu u Francuskoj, Latviji, Sloveniji, Italiji, Njemačkoj, Austriji i na Malti.

Srednja škola Čakovec iza sebe ima već niz uspješno provedenih Erasmus projekata u sklopu kojih je preko 100 učenika obavljalo stručnu praksu iz područja zdravstva i fizioterapije. Ravnateljica škole Gordana Ramušćak spomenula je da im je Erasmus akreditacija prvi puta dodijeljena 2019. godine, a te su godine proglašeni i školom ambasadorom Europskog parlamenta.

Bogato iskustvo

– Međimurje ima 4000 srednjoškolaca, od kojih je više od 1000 njih sudjelovalo u jednom od Erasmus projekata. Stjecanje novih znanja i iskustava u inozemstvu veliko su bogatstvo koje je učenicima omogućeno, a uspješnost Erasmus projekata u strukovnom obrazovanju odraz je kvalitetne obrazovne klime u našoj županiji, pred kojom je najveće ulaganje u obrazovanje do sad – rekao je međimurski župan Matija Posavec. Da uspjeh nije došao preko noći, već je rezultat dugogodišnjeg rada i zalaganja svih zaposlenika u školama, istaknula je pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Blaženka Novak, dodavši da je Međimurska županija, i prije razvoja Erasmus projekata u Hrvatskoj, bila poznata po ulaganju u strukovno obrazovanje. Sve međimurske srednje škole uspješno su uključene u Erasmus programe, a župan Posavec je spomenuo samo neke od projekata u koje su uključene i ostale škole, među kojima se izdvaja Centar kompetentnosti u strojarstvu, vrijedan 50 milijuna kuna, koji se razvija u Tehničkoj školi Čakovec, dok se u Srednjoj školi Prelog gradi budući Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu, ekonomiji i turizmu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba