PRIJAVE KREĆU 30. OŽUJKA: Objavljen popis banaka koje će provoditi subvencije za stambene kredite

MINISTAR ŠTROMAR: Subvencije svima s valjanom dokumentacijom, kamate od 2,19 posto

Objavljeno: 08.03.2020. IB

Novi krug prijava za stambene kredite Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kreće 30. ožujka. Ministar Predrag Štromar je rekao kako je ovo konkretna mjera i drago mu je da su je mladi prepoznali.
– Svi koji u ovom krugu predaju potpunu dokumentaciju subvencije će i dobiti – naglasio je Štromar te najavio da će ove godine biti još jedan poziv te oni koji ne uspiju skupiti svu dokumentaciju, novu priliku imaju već u rujnu.
– Pozivam mlade ljude da se pridruže tisućama onih koji su uz pomoć subvencioniranih kredita riješili svoje stambeno pitanje. Pomoći mladima moj je prioritet i to za mene nisu samo brojke, to je na tisuće mladih ljudi koji sada imaju svoj dom u kojem grade svoje obitelji – naglasio je Štromar.

Novi krug u rujnu

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je popis banaka s kojima je potpisan ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita. Riječ je o 13 banaka, za koje je nakon pregleda i ocjene ponuda utvrđeno da ispunjavaju uvjete propisane javnim pozivom. Efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću se od 2,19 do 3,70 posto. Poziv za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita, APN je objavila 19. veljače, dok je rok za dostavu ponuda bio 27. veljače. Prijave će biti moguće do 8. travnja, dok se novi krug prijava očekuje već u rujnu ove godine.
Riječ je ovdje o već dobro poznatom i prihvaćenom programu u sklopu kojeg država, odnosno, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja te APN pomažu pri otplati stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno, pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije. Kako bi se mjera još dodatno poboljšala, prošle su godine donesene izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ako dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina.
Javnost  je ovu mjeru već prepoznala kao kvalitetnu, a o uspješnosti najbolje govori činjenica da je u tri godine provođenja odobreno više od 9400 subvencioniranih kredita. U obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno više od 1100 djece.

Isti uvjeti

Uvjeti prijave na natječaj nisu se promijenili što znači da će se na poziv moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter