Čak 400 radnika zagrebačke Čistoće prosvjeduje od 6 ujutro, okidač su bili otkazi trojici kolega, ali i loši uvjeti rada

“Građani ne razdvajaju otpad, a nas se kažnjava! Imam plaću 4.800 kuna, pa to neće ni Nepalci!”

Objavljeno: 23.01.2023. zagorjeinternational

Prije početka prve smjene, u 6 sati ujutro, najmanje 400 radnika zagrebačke Čistoće okupilo se na dosad najvećem radničkom prosvjedu ispred zgrade podružnice Čistoće na Radničkoj cesti, piše Jutarnji.
Osim nezadovoljstva uvjetima rada i malim plaćama, neposredni povod spontanog prosvjeda u ponedjeljak otkazi su trojici radnika Čistoće, koji su snimljeni kako nepropisno zbrinjavanju otpad u zagrebačkom naselju Središće.

– To je neka gospođa snimila i objavila, ali dečki nisu mogli drugačije napraviti. Ti otkazi su nepropisni i nevaljani. Tražimo da se naše kolege odmah vrati na posao ili će situacija eskalirati, ovo je ništa u odnosu na ono što smo spremni – rekao je radnik Stjepan Bubnjar, neformalni vođa prosvjeda.

Radi se o tome da su trojica radnika, vozač kamiona i dvojica sakupljača, navodno istresli pet različitih kontejnera u isti kamion, a to je snimila stanarka s prozora. Ti radnici, koji su također bili na prosvjedu, demantiraju to i kažu da ljudi ne odvajaju otpad, da ne postoji drugačiji način, da nemaju organizaciju rada niti procedure za otpad koji je u kontejnerimao uglavnom izmiješan.
Radnici sada odbijaju sjesti u kamione i izaći na teren. Štrajk će, ustrajni su, trajati dok se ne udovoljeni njihovim zahtjevima. U prostorijama se potpisivala peticija za vraćanje spomenutih radnika na posao, a svi se žale i na male plaće i loše uvjete rada.
– Radim 15 godina ovdje, a imam plaću 4800 kuna, jel’ to normalno? Tko će im raditi za toliko, pa to neće ni Nepalci! – govori jedan radnik, dodajući da u smjeni mora isprazniti najmanje 150 kontejnera.
Radnici su iza 7 sati počeli zahtijevati razgovor sa šefom Čistoće Davorom Vićem. On im je Rekao da je neprihvatljivo da se posao radi tako da sve vrste smeća završe na istom mjestu. Zamolio je radnike da ga ne snimaju i da se vrate na posao.
– Mi smo u novom modelu odvajanja otpada. To nam donosi novac, novac za sve vas. Molim vas, razmislite dobro što će se dogoditi ako vi danas ne izađete na teren – apelirao je Vić.
– Ništa – u glas su odgovorili radnici.
Šefica sindikata Čistoće Mirjana Kaltak okupljenim je radnicima rekla da je obavijestila i upravu Zagrebačkog holdinga o njihovim zahtjevima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba