Završen EU projekt nabave 21 vlaka

EVO GA! U Zabok je danas stigao najnoviji HŽ-ov električni vlak

Objavljeno: 25.04.2024. zagorjeinternational

Danas je u promet pušten 21. elektromotorni vlak čime je obilježen završetak projekta “Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima”. Vlak je vozio na relaciji Zagreb – Zabok – Zagreb, a na prvoj vožnji bili su državni tajnik za željeznicu Alen Gospočić iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić, predsjednik Uprave ‘Končar – Elektroindustrije’ Gordan Kolak, predsjednik Uprave ‘Končar – Električnih vozila’ Josip Ninić i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Za neke besplatno

– Sada je u prometu 61 novi niskopodni vlak, na pola smo puta do ostvarenja strateškog cilja, a to je nabaviti flotu od 120 novih vlakova. Zahvaljujem proizvođaču ovih vlakova, ‘Končar – Električnim vozilima’, koji je svojim znanjem proizveo ovako sofisticirani proizvod, vlak kojim pružamo kvalitetnu uslugu. Uz to uveli smo besplatan prijevoz za djecu, učenike i umirovljenike, kao i povoljan prijevoz redovnih studenata, čime potičemo korištenje željezničkog prijevoza. Osim u vlakove, puno se ulaže i u željezničku infrastrukturu, a kvaliteta i sigurnost kontinuirano se unaprjeđuju – istaknuo je državni tajnik Gospočić.

Predsjednik Uprave HŽPP-a Ukić je rekao da je ponosan i sretan što je danas završen EU projekt u sklopu kojeg je u 17 mjeseci u promet pušten 21 elektromotorni vlak. 

– Ovo je prvi veliki EU projekt HŽ Putničkog prijevoza. Ono najvrjednije je da ovim vlakovima osiguravamo kvalitetnu uslugu za naše putnike. To ćemo i nastaviti jer slijedi obnova voznog parka za neelektrificirane pruge, što uključuje i vlakove na alternativni pogon. Prva dva baterijska vlaka bit će u prometu već ove godine – rekao je Ukić.

Novi vlakovi putnicima pružaju veću udobnost, osiguravaju veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz.  

– Veseli nas činjenica da smo svih 11 gradsko-prigradskih i 10 regionalnih vlakova isporučili u dogovorenim rokovima te time uspješno nastavili s projektom modernizacije voznog parka HŽPP-a u cilju kvalitetnijeg prometnog povezivanja Hrvatske. Riječ je o novim vlakovima koji su rezultat vlastita razvoja i predstavljaju tehnološki najsloženiji hrvatski proizvod. Potvrda je to dokazane konkurentnosti KONČARA najvećim svjetskim proizvođačima tračničkih vozila. Ovakvi projekti dokaz su i značaja članstva u Europskoj uniji te mogućnosti korištenja dostupnih EU sredstava, što je za Hrvatsku itekako važno. Koristim priliku zahvaliti svima uključenima u ovaj složeni strateški projekt i njegovu uspješnu realizaciju. – istaknuo je predsjednik Uprave ‘Končara’ Kolak.

Vožnji su se pridružili i učenici završnih razreda Tehničke škole Zagreb koji se obrazuju za željeznička zvanja te umirovljenici iz Udruge umirovljenika Sesvetska Sela te gradonačelnici Zaprešića Željko Turk i Krapine Zoran Gregurović, a uzvanike je u kolodvoru Zabok dočekao gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.      

– U mom Zaprešiću puno se gradi. Danas kada mladi ili mi stari ili netko treći kupuje stan, a dolazi iz Zagreba ili je na relaciji poslovnog puta ili radnog mjesta u Zagrebu, onda zapravo ima tri pitanja. Prvo, jasno, koja je cijena stana, koji je to dio grada i koliko je blizu željeznički kolodvor. Time sam zapravo sve rekao. Standard prijevoza i međusobno povezivanje nešto je što bitno određuje zaista ovaj dio prstena oko Zagreba, kako moj u Zagrebačkoj županiji, tako jasno i u Krapinsko – zagorskoj – izjavio je gradonačelnik Zaprešića Turk.        

– Bilo mi je veliko zadovoljstvo nakon dugo godina voziti se vlakom. Ovaj je vlak nekoliko stepenica više od onoga što se ja sjećam, a s druge strane drago mi je da će doći i elektro-baterijski vlakovi koji će voziti od Zagreba preko Zaboka do Krapine. Važno je to za naše građane, ne samo učenike i studente, nego i mnoge koji rade u Zagrebu i sigurno će se tada povećati i broj putnika koji će se voziti željeznicom. I kao gradonačelniku Krapine izuzetno mi je važno da je krenula rekonstrukcija pruge između Krapine i Zaboka – rekao je gradonačelnik Krapine Gregurović.

gradonačelnik Zaboka Hanžek (lijevo), gradonačelnik Krapine Gregurović (sredina), gradonačelnik Zaprešića Turk (desno)

– Osobito mi je zadovoljstvo da danas slavimo završetak jednog koraka u modernizaciji putničkog prijevoza na ovom našem zagorskom području. Očekujemo i da broj vlakova i vozni red bude taj koji će omogućiti da mladi ostanu ovdje bez obzira rade li u Zagrebu ili Zaprešiću, da imaju mogućnost prijevoza željeznicom. Time smanjujemo zagađenje CO₂ i omogućavamo normalnije uvjete i na našim cestama koje su već u ovom trenutku preopterećene – istaknuo je gradonačelnik Zaboka Hanžek.

171 milijun eura

Gradsko-prigradski vlakovi voze na širem zagrebačkom području, a regionalni na relacijama od Zagreba prema Sisku, Novskoj, Vinkovcima, Koprivnici, Zaboku, Karlovcu, Ogulinu i Rijeci.

Nabavom novih elektromotornih vlakova unaprjeđuje se kvaliteta prijevozne usluge, pouzdanost i raspoloživost vozila uz mnogo niže operativne troškove i mogućnost povećanja frekvencije vlakova i broja putnika. Novi vlakovi doprinose i smanjenju onečišćenja okoliša.

Cilj projekta je i poboljšanje lokalne i regionalne povezanosti i mobilnosti radi boljeg pristupa tržištu rada i uslugama u funkcionalnim centrima, kao i osiguranje učinkovitijeg i konkurentnijeg željezničkoga putničkog prijevoza koji će ujedno doprinijeti održivosti prometnog sustava u Republici Hrvatskoj.

Projekt je sufinanciran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u 85-postotnom iznosu. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 171.725.103,72 eura, a iznos EU potpore iznosi 116.840.464,13 eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba