KRUNA DUGOGODIŠNJE SURADNJE: Predstavljena “Dječja škola nogometa“ koju zajedničkim snagama provode NK i Općina Radoboj 

“Nisu najvažniji rezultati, već privlačenje što više djece i poticanje na aktivno bavljenje fizičkom aktivnošću”

Objavljeno: 04.11.2022. zagorjeinternational

U Nogometnom klubu Radoboj održana je početna konferencija na kojoj je predstavljen program “Dječja škola nogometa“ kojeg će provoditi radobojski Nogometni klub provoditi u suradnji s Općinom Radoboj, a koji je namijenjen aktualnim polaznicima škole nogometa od šeste do osamnaeste godine. 

Jedan od ciljeva programa je privući 15 novih članova te proširiti svijest stanovnika Radoboja o zdravom načinu života od najranije dobi, a uz to, cilj je ujedno i omogućiti bavljenje nogometom što većem broju korisnika kako bi se unaprijedile psihofizičke sposobnosti mladih, ali i njihovo zdravlje. 

Tehnička i financijska potpora

Načelnik Radoboja Anđelko Topolovec pojasnio je da je Općina kao partner u projektu financijski i sudjeluje s 20 posto ukupnih sredstava, odnosno 26.250 kuna, ali i da je tehnička potpora klubu na način da Nogometnom klubu besplatno ustupa na korištenje sportsku dvoranu i nogometno igralište.

– Uz to, mi vodimo brigu i oko cjelokupne infrastrukture koja je na zavidnom nivou. Također, ono što je najbitnije, Općina Radoboj je već niz godina Općina ‘Prijatelj djece’ i za svaku ovakvu akciju koja je na tragu poboljšanja uvjeta života naših najmlađih, uvijek ćemo biti potpora, bilo kao partneri bilo kao nositelji projekta i slično. Suradnja koju Općina i Nogometni klub Radoboj njeguju već godinama može biti primjer drugim jedinicama lokalne samouprave, a mi tu suradnju iz godine u godinu poboljšavamo bilo u financijskom ili nekom drugom smislu. Nadamo se da ćemo uspjeti realizirati sve što smo zacrtali u ovom mandatu mene kao načelnika i trenutne uprave kluba, a to je da rekonstruiramo naše staro igralište i napravimo još bolje uvjete za rad mlađih kategorija. To je ono za što smo se opredijelili – poručio je načelnik Topolovec.  

Predsjednik kluba Stjepan Sirovec naglasio je da je ključno da se u ovaj program vođen od strane educiranog kadra uključi što više djece kako bi se bavili organiziranom tjelesnom aktivnošću. 

– “Dječja škola nogometa” u organizaciji Nogometnog kluba Radoboj provodi se još od 2016. godine, a ove smo godine taj program odlučili proširiti pa smo ga prijavili na natječaj Ministarstva turizma i sporta za sufinanciranje sportskih programa poticanja lokalnog sporta i sportskih natjecanja u 2022. godini. Program je odobren, njegova je ukupna vrijednost 131.251 kunu, od čega spomenuti dio, 26.250 kuna, financira Općina dok 105.000 kuna osigurava Ministarstvo turizma i sporta – rekao je Sirovec. 

Što više djece 

Što se tiče tehničkog dijela programa, on će se odvijati u pogledu rekreativnih i edukativnih radionica i vježbi.

– Za to su zaduženi stručni, licencirani treneri s dugogodišnjim iskustvom u školi nogometa, a sve to s namjerom da, kako prijašnjih godina, pa tako i ove, se svima da do znanja da rezultati nisu najvažniji nego je naglasak na tome da se privuče čim veći broj djece i mladih i da ih se potakne na aktivno bavljenje fizičkom aktivnošću. Kasnije onda dolaze i bolji rezultati, a isto tako se nadamo da ćemo jednog dana nekog iz tih generacija onda gledati i u nekim velikim klubovima – rekao je Sirovec te uputio poziv svima da se uključe u program “Dječje škole nogometa”. 

Voditelj programa “Dječje škole nogometa” Ivan Šemnički rekao je da iz dugogodišnjeg iskustva zna koliko je ovaj program potreban i značajan.

– Djeca se danas sve manje kreću što nikako nije dobro. Ovaj program je nastavak “Univerzalne sportske škole” koju provodi Osnovna škola i to nam je odličan temelj za to da što više djece od što ranije dobi počnemo uvlačiti u svijet sporta i tjelesne aktivnosti. Treba zasukati rukave I raditi. Ne možemo očekivati velike rezultate u prvih godinu dana. Za mene će najveći rezultat biti ako ćemo u prvoj godini imati 10-ak polaznika, a u drugoj već 20-ak. Želimo da se oni bave sportom jer je sport temelj zdravlja. Već sada imamo veći broj djece nego prošle godine tako da vidimo da smo na dobrom tragu, imamo sjajne uvjete, prema tome, želimo ovim putem educirati i obavijestiti i roditelje da se tu radi za dobrobit djece. Rezultati će doći, ne odmah, ali kroz dvije-tri godine sigurno hoće – poručio je Šemnički. 

Provedba programa usmjerena je na provođenje aktivnosti sukladno uzrastima u sklopu treninga unutar same škole nogometa što podrazumijeva nastavne metode, metode obuke, metode trenažnih opterećenja, treninga, razvoja pojedinih psihosomatskih sposobnosti, demonstracije te živu riječ, a slijedom navedenog, škola nogometa uključuje tri dijela programa – formiranje bazičnih motoričkih znanja, osnovni tehnički elementi te učenje osnova taktičkog postavljanja na terenu. 

Školovano vodstvo

Provođenje programa osigurava se angažmanom kvalificiranog voditelja i suradnika u provedbi sportskog dijela programa, a kvalificiranost se dokazuje posjedovanjem trenerske licence i UEFA licence što predstavlja temelj za adekvatnu edukaciju polaznika škole.

Osim rekreativnog aspekta provođenja programa, u program su uključene i edukativne radionice u organizaciji povremenog pomoćnog suradnika voditelju sportskog djela programa, Gordana Poslončeca, diplomiranog kineziologa i učitelja tjelesnog odgoja u Osnovnoj školi Side Košutić u Radoboju, a edukativni program uključuje predavanja kroz sferu prevencije nasilja u sportu i ‘fair play’ igre. U edukativni se program osim samih polaznika “Dječje škole nogometa” uključuju i članovi drugih sportskih udruga s područja Radoboja, članovi drugih nogometnih klubova koji koriste nogometno igralište NK Radoboj te djeca u dobi od četvrte do šeste godine iz Dječjeg vrtića ‘Škrinjica’. Cilj je edukativnih predavanja osvijestiti sudionike o huliganstvu i drugim oblicima neprihvatljivog ponašanja sa svrhom senzibiliziranja polaznika o vrijednostima i potrebi kulturnog i poštenog navijanja bez agresije, staviti fokus na osnovna pravila ‘fair playa’ u sportu kroz vrijednosti poštenog natjecanja, poštovanja prema igračima, prijateljstvu, timskom duhu i jednakosti.

Sudjelovanje u “Dječjoj školi nogometa” besplatno je za sve sudionike i sudionice te se pozivaju svi zainteresirani roditelji da uključe svoju djecu u program i da se zajedničkim snagama podigne svijest o zdravom načinu života.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba