Jedinstvena izložba koja spaja Rattkaye Velikotaborske i crkvu od danas oplemenjuje Dvor Veliki Tabor

“Izložba prikazuje razne sakralne predmete koje inače nemate prilike vidjeti i osvijestiti da su i oni dio kulturnog identiteta i nasljeđa Zagorja”

Objavljeno: 04.11.2022. VH

U jednom od najljepših i najočuvanijih spomenika srednjovjekovne fortifikacijsko-stambene arhitekture Hrvatske i ovog dijela Europe, Dvoru Veliki Tabor, otvorena je izložba pod nazivom ‘Rattkayi Velikotaborski i crkva’. 

Kako je na samom početku pojasnila voditeljica Dvora Renata Dečman, obitelj Rattkay se kroz povijest prometnula u jednu od najmoćnijih hrvatskih velikaških obitelji, a istaknuli su se i u obnašanju raznih crkvenih dužnosti što je i jedan od povoda ovoj izložbi.  

Poseban trag 

– Pojedini članovi obitelji ostavili su poseban trag na kulturno i crkvenom polju, kao svećenici, misionari, biskupi, ali i donatori, i upravo je potonje tema izložbe ‘Rattkayi Velikotaborski i crkva’ autorice Nadice Jagarčec – započela je Dečman pa riječ predala samoj autorici Jagarčec koja je pobliže pojasnila što će posjetitelji imati prilike razgledati u sklopu ove izložbe: 

– Ovom smo izložbom htjeli podsjetiti na važnost obitelji Rattkay i njihovu povezanost s crkvom, s obzirom na to da su brojni pripadnici ove obitelji bili članovi crkvenih redova, poput zagrebačkog kanonika Jurja Rattkaya koji je izuzetno važan jer je napisao jednu od prvih sustavnih, tiskanih hrvatskih povijesti ‘Memoria Regum et Banorum’, spomen na kraljeve i banove Kraljevstva Hrvatske, Dalmacije i Slavonije. Isto tako, članovi obitelji bili su i poznati misionari u Meksiku, primjerice Ivan III. Adam Rattkay, odnosno Ivan I. u Indiji. Zbog njihovih pisama i izvještaja iz tih dalekih zemalja, smatra ih se našim prvim etnolozima. Uz to, važno je istaknuti i njihovu donatorsku djelatnost kroz opremanje i dogradnju naših brojnih crkava u okolici, od crkve na Vinagori do crkve u Taborskom – kazala je muzejska savjetnica i autorica izložbe Jagarčec.

Izložba koja će se moći razgledati do 30. lipnja iduće godine, kako je ispričala autorica, daje pregled informacija i fotografija o svim sakralnim objektima koje su Rattkayi opremali i dograđivali, odnosno, na izložbi je prikazan zbir umjetnina koje se inače čuvaju u crkvama koje su Rattkayi kroz godine oplemenjivali. 

Ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić pozdravila je sve prisutne u ime Ministarstva kulture i medija. 

– Obitelj Rattkay je, kao što će se u izložbi i vidjeti, doista ostavila dubok trag na ovom području u razdoblju od 16. stoljeća pa sve do kraja 18. stoljeća. Posebno su se angažirali oko kulturnih dobara, pa tako danas imamo velik broj kapela i sakralnih predmeta koji su dio korpusa nacionalnog kulturnog blaga Republike Hrvatske – rekla je Deranja Crnokić te uputila čestitke autorici izložbe i cijelom kolektivu Dvora Veliki Tabor na otvorenoj izložbi. 

Izložbu je svečano otvorio voditelj odjela za kulturna dobra zagrebačke nadbiskupije, Preč. dr. Vlado Mikšić. 

Izgradnja nacionalne svijesti

– Siguran sam da ova izložba otvara vrata za brojna zanimljiva promišljanja o obitelji Rattkay, ali i o zagorskim obiteljima koje su se ugrađivale u krunu svetog Stjepana i u Habsburšku monarhiju i koje su se u svemu tome itekako osjećale hrvatskima i dale veliki obol u izgradnji naše nacionalne svijesti – poručio je Mikšić. 

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol istaknuo je zadovoljstvo što Dvor Veliki Tabor, ali i Muzeji Hrvatskog zagorja, svojim izložbama kroz cijelu godinu postižu zavidne rezultate.

– Ova izložba je posebna jer nema priliku vidjeti ovakve sakralne predmete i osvijestiti da su i oni dio našeg kulturnog identiteta i nasljeđa, a sve je to naravno vezano za naše Zagorje s obzirom na to da su djelatnici Dvora Velikog Tabora uspjeli uspostaviti kontakte i suradnje s mnogim sakralnim ustanovama na području Zagorja i da je svaka od njih ustupila predmete za ovu izložbu – rekao je za kraj Sabol.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba